Internt mejl visar: Attendo riktar skarp kritik mot toppolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Attendo anklagar Uppsala kommun för att felaktigt ha beskyllt bolaget för att äventyra kunders liv och hälsa. Det framgår av ett internt mejl till flera toppolitiker, som SVT tagit del av.

– Nej, vi hade inte fått bevisat att det var så men det fanns en risk, medger Äldrenämndens ordförande Eva Christiernin (S).

Brevet är skickat på uppdrag av VD:n Ulrika Eriksson, och ska ha gått ut till kommunstyrelsens ledamöter och Äldrenämnden. Det handlar bland annat om hur bolaget själva ser på situationen, och hur avvecklingen av verksamheten ska gå till. Därefter riktar Attendo kritik mot kommunens uttalanden i media:

”[...] Vi vill också beklaga att kommunen i sin kommunikation fortsatt riktar sina anklagelser mot Attendo som företag, när det av såväl kommunens som Attendos egen utredning tydligt framgår att det är enskilda personer i Gottsunda hemtjänstområde som svarat för oegentligheterna. Vi anser också att företrädare för kommunen felaktigt beskyllt Attendo för att äventyra kunders liv och hälsa, då varken kommunen eller Attendo så här långt har kunnat belägga att några nödvändiga insatser uteblivit.”

Attendofusket

S-politikern: Hade inte bevis

Nämndens ordförande, Eva Christiernin (S), har tidigare sagt till P4 Uppland att ”det var en påtaglig risk för äldre personers liv och hälsa”. Hon medger nu att det inte finns några bevis för detta, men står ändå kvar vid uttalandet.

– Personer som har hemtjänst behöver det för att kunna leva sina liv. Det vi fick till oss var att de här insatserna inte blev av. Då kan man ju själv dra slutsatsen om vari risken ligger. Och nej, vi hade inte fått bevisat att det var så, men det fanns en risk och då behöver vi gripa in, säger hon SVT Uppsala.

Men det är ju en allvarlig anklagelse, kan du förstå att det är ett starkt uttalande när det saknas bevis?

– Vi hade ett underlag som berättade att det finns en påtaglig risk här att människor inte får stöd och utifrån det agerade vi.

I klippet berättar Attendo mer om brevet som skickades till Uppsalas politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attendofusket

Mer i ämnet