Byggandet av 100-huset beräknas bli 190 miljoner kronor dyrare än budget. Foto: Ramin Takamoli/SVT

Isolering av 100-huset ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

100-huset vid Akademiska sjukhuset har isolerats med ett annat material än vad Region Uppsala gått med på, och nu kan regionen komma att kräva byggföretaget på skadestånd.

Sjukhusledningen ville ha en förklaring på fasadens utseende för ett år sedan, då materialet hängt oskyddat och blivit delvis förstört. Byggföretaget Skanska påstod då att isoleringen bestod av pir – som är ett syntetiskt skum, det rapporterar UNT.

Häromdagen fick Region Uppsala information om att byggföretaget Skanska inte använt sig av pir till isloeringsplattorna. Istället ska man använt sig av fenolskum.

Regionen kritisk

Experter är tveksamma till att man använt sig av fenolskum, då det suger upp mer fukt än än pir.

Även regionrådet Börje Wennberg (S) ställer sig mycket kritisk till ändringen och undrar om det inte är frågan om ett avtalsbrott. Och att regionen kan komma att kräva skadestånd.

Byggföretaget Skanska anser att man levererat enligt kontraktet och att fenolskum har bättre egenskaper än pir, när det kommer till isolering brand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet