Anställda på Arbetsförmedlingen om oron efter dagens varsel

Uppdaterad
Publicerad

Dagens omfattande varsel mot Arbetsförmedlingen oroar de anställda i Uppsala. Framtiden är oviss men de befarar att konsekvenserna blir negativa – både för dem själva och för de arbetssökande.

I hela Uppsala län har Arbetsförmedlingen 320 anställda. En av dem är Alexander Korbi, som jobbar med unga arbetslösa.

– Jag är orolig för att kvaliteten minskar när vi har mindre resuser på plats, säger han.

Ulrika Enqvist har jobbat på Arbetsförmedlingen i två år och riskerar att bli av med jobbet.

– Det är osäkert. De som är senast anställda är ju mest oroliga, men vi stöttar varandra så det är ändå bra.

Hör dem berätta mer om känslorna efter dagens besked i klippet ovan.

Bakgrund:

Hela landet kommer att beröras av det historiskt stora varslet, ett av de största överhuvudtaget i Sverige. Arbetsförmedlingen har i dag lite över 13 000 anställda, i Uppsala län arbetar 320 personer.

Arbetsförmedlingen flaggade för varslet redan före jul sedan rejäla besparingar på myndighetens anslag röstats igenom i riksdagen när M/KD-budgeten antogs. Ovanpå det har regeringen tillsammans med C och L enats om att göra om Arbetsförmedlingen från grunden.

Exakt var och hur uppsägningarna kommer att slå är för tidigt att säga, men det kommer att innebära att mängder av de cirka 240 kontoren försvinner. Och det är en inriktning som ligger i linje med den politiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L som siktar på att lägga ut själva förmedlingen på privata aktörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.