Järlåsa fritidsgårds lokaler har renoverats sedan i våras och nu är personalen och fastighetsägaren oense om det går att flytta tillbaka in. Foto: Tor Röjerås

Personal sjuka på mögeldrabbad fritidsgård i Järlåsa

Uppdaterad
Publicerad

I våras upptäcktes mögel i taket i Järlåsa fritidsgårds lokaler, och en renovering drogs igång. Men trots att Skolfastigheter uppger att lokalerna är mögelfria, upplever personal att man blir sjuka när man vistas där.

Fritidsgården i Järlåsa var en av Uppsala kommuns mest välbesökta fram till i våras. Då undersökte man fritidsgården efter att flera i personalen fått olika symptom efter att de vistats i fritidsgårdens lokaler. Man upptäckte mögel i taket och en omfattande renovering och sanering inleddes.

Renoveringen skulle vara färdig efter sommarlovet, men det dröjde ända till mitten av november innan den blev klar.

Symptom kvarstår

Men trots att renoveringen är utförd upplever delar av personalen fortfarande symptom när de vistas i lokalerna, och därför är verksamheten fortsatt förlagd utomhus och i andra lokaler.

– Jag frågade runt bland personalen och det visade sig att nio personer som jobbar i skolan hade liknande symtom. Jag gjorde även en utredning på miljömedicin vid Akademiska sjukhuset tillsammans med en överläkare och det konstaterades att det är lokalerna som ligger bakom mina symptom, säger Pia Eriksson Lundberg, fritidsledare.

Renoveringen är färdig

Kommunala bolaget Skolfastigheter är ansvariga för lokalen och de uppger att eftersom fritidsgårdens lokaler nu är mögelfria så är de färdiga med sitt uppdrag, men att det är olyckligt att symptomen kvarstår för delar av personalen.

Skolfastigheter avböjer en intervju med SVT men fastighetsförvaltare Mischa Ring skriver i ett mejl att:

”Vi vill såklart att alla som vistas i våra lokaler ska må bra. Det är därför vi gjort alla utredningar för att hitta orsakerna till de rapporterade hälsoproblemen. De åtgärder vi utfört är gjorda utifrån resultaten av undersökningarna. Det är ofta svårt att ta reda på exakt varför någon mår dåligt och orsakerna kan ha parametrar.”

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.