Polismannen utreds av JO efter sin medverkan i Moderaternas kampanjfilm. Foto: Skärmdump

JO granskar kampanjfilm

Uppdaterad
Publicerad

En uniformerad Uppsalapolis har deltagit i en kampanjfilm för partiet Moderaterna, och nu ska Justitieombudsmannen, JO, utreda om han har agerat olämpligt.

Det var i början av april som två privatpersoner JO-anmälde en kampanjfilm som partiet Moderaterna postat på sociala medier och på sin hemsida. I filmen berättar en uniformerad polis från Uppsala om hur han upplever att arbetsmiljön har förändrats. Filmen avslutas med att partiledare Anna Kinberg Batra säger att det är dags att jobba för en ny regering.

En av privatpersonerna som anmält filmen till JO skriver i sin anmälan att polisen som medverkar i filmen ger intrycket av att det är hela polisen som myndighet som uppmanar till att rösta på ett visst parti.

Polisen som uppmanar

”Hade Urban uppträtt som en privatperson med yrkesrollen polis hade det varit annorlunda. Hela filmen, med blåljus på och allt ger intrycket av att det är polisen som myndighet/Urban i sin tjänsteroll som uppmanar till att rösta på ett visst parti.” skriver anmälaren till JO.

Polisen som medverkar i filmen är Urban Olsson, gruppchef vid områdespolisen i Uppsala. Han ställer sig frågande till kritiken. Han säger att han såg filmen som ett underlag för politiska diskussioner inom partiet.

– Den skulle användas vid Moderaternas partikongress och då skulle de göra liknande filmer inom fyra, fem olika områden. Och filmerna skulle kanske ligga till grund för interna diskussioner inom partiet, och kanske för det framtida partiprogrammet. Så jag ställde upp på det, säger han.

Att det handlade om just Moderaterna var inte relevant, säger Urban Olsson.

– Min avsikt var inte att göra reklam för moderaterna. Det hade kunnat vara vilket riksdagsparti som helst, för mig var det inte viktigt att det var det partiet.

”Vet vad jag sagt”

Han säger att han själv sett delar av filmen, och att han inte upplever att filmen gör reklam för partiet.

– Jag vet vad jag har sagt och jag tycker inte att det på något sätt är propaganda för ett politiskt parti. Utan jag lyfter problem inom polisen som har byggts upp under flera år med resursbrist och sånt. Det jag säger är partineutralt. Jag beskriver en känsla inom polisen nu vilket jag hoppas politikerna ser och vidtar åtgärder kring.

Urban Olsson menar att just problemen inom polisen är något som riksdagspartierna driver framför sig utan att ta tag i, och han hoppas att han genom att lyfta frågan inom ett parti ska bidra till att det påverkar även andra partier.

Hur ser du på att de finns de som anser att du tar ställning för partiet genom den här filmen?

– Om folk uppfattar det som att jag tar ställning för Moderaterna så är det olyckligt men jag tycker man måste lyssna på vad jag säger. Det jag säger tycker jag inte är propaganda för partiet.

SVT Nyheter Uppsala har sökt Moderaterna, som torsdagen valt att lämna en skriftlig kommentar genom kommunikationschefen Hampus Knutsson:

– I filmen pratar polisen om trygghetsproblem och behovet av fler poliser. Vi har inga synpunkter på att JO klarlägger polisens rätt att delta och följer naturligtvis utredningen.

Polismyndigheten uppmanas att yttra sig i frågan och har till den 12 juli på sig att inkomma med ett svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer