Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så mår Johan Richt dagen efter terrordådet i Bryssel. Foto: Privat

Johan från Uppsala var instängd på arenan i Bryssel: ”Fruktansvärd händelse”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Richt var en av svenskarna på plats i Bryssel när terrordådet skedde. Han satt på arenan och fick vänta flera timmar innan han kunde återvända till hotellet.

– Fotboll ska handla om glädje och gemenskap, det som hänt är fruktansvärt, säger Johan Richt, ordförande för Upplands Fotbollförbund.

Under måndagskvällen sköts två svenskar ihjäl i centrala Bryssel, en tredje person uppgavs på tisdagsförmiddagen vara allvarligt skadad. Dådet skedde i samband med EM-kvalmatchen i fotboll mellan Belgien och Sverige. Johan Richt från Uppsala var en av åskådarna, vilket UNT var först med att berätta om.

– Matchen avbröts och vi förstod först ingenting. Det var min fru som hörde av sig om nyheten. Jag kände mig inte otrygg, men det är såklart en hemsk händelse, säger Johan Richt.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Flyg i kväll

Samtliga åskådare fick vänta inne på arenan fram till midnatt. Först släpptes de belgiska supportrarna hem, och vid klockan ett var det svenskarnas tur.

– Det är tveksamt om man vågar sig ut på stan i dag. Planet går klockan sju i kväll och fokus ligger på att ta sig till flygplatsen så säkert som möjligt, säger Johan Richt.

I klippet: Hör Johan Richts upplevelse av terrordådet på plats i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet