Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Rydstedt förlorade sin man i en arbetsplatsolycka. I klippet berättar hon om saknaden och om det sista hon sa till honom. Foto: SVT

Johannas man dog på jobbet: ”Världen stannade upp”

Uppdaterad
Publicerad

Förra vintern förlorade hon sin livskamrat i en arbetsplatsolycka utanför Uppsala. Nu vill Johanna Rydstedt berätta om hur livet blev efter maken Calles oväntade dödsfall.

– Jag måste vara stark, jag har inget annat val, säger hon.

Den fjärde februari 2021 miste Johanna Rydstedts man livet i en arbetsplatsolycka utanför Uppsala. Han fick en ramp på flera hundra kilo över sig och klämdes till döds. Polisens utredning har visat att en fjäderkonstruktion som skulle dämpa fällningen saknades.

När vi träffar Johanna på hennes jobb har det gått över ett och ett halvt år sedan olyckan.

– Världen stannade upp när jag fick höra att han inte fanns mer.

Ni har två små barn tillsammans – hur pratar du om om att pappa inte finns?

– Äldsta barnet pratar ofta om Calle, och jag försöker fylla i vad de brukade göra. Yngsta är för liten för att komma ihåg något.

När känns det jobbigt att han inte finns?

– Det kan vara att komma hem och inte ha någon att dela vardagen med, och när det händer stora saker med barnen. Men saknaden kan slå till bara jag hör en viss låt.

Lång väntan

Nyligen väcktes åtal mot Calles arbetsgivare, som misstänks för grovt arbetsmiljöbrott. Johanna Rydstedt berättar att det har varit och är en jobbig tid att gå och vänta. Först om ett halvår ser rättegången ut att bli av.

– Såret som har läkt lite rivs upp igen och det blir en riktig prövning.

Samtidigt är hon tacksam över att det blir en rättegång, och ett avslut.

– Det blir lättare att gå vidare efter den. Förhoppningsvis kan utredningen och rättegången leda till att det här inte händer någon annan familj.

Du ville berätta om det här – varför då?

– Jag ville berätta att det finns en familj bakom.

Klippet: Hör Johanna berätta om olyckan som förändrade hennes liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.