När det närmar sig midsommar börjar också högsäsongen för jordgubbsfrossandet — och för Jordbruksverkets kontrollverksamhet av de röda bären.
Utöver att granska fakturor och fraktsedlar kan kontrollanterna skicka jordgubbar på analys. Då granskas vattenmolekyler och vissa grundämnen i bären och jämförs med svenska referensprover.
Gubbarna ska granskas
I fjol hittade Jordbruksverket dock inte ett enda fall där jordgubbar märkts med fel ursprung. Ett tydligt tecken på att den svenska säsongen var både tidigt i gång och gav riklig skörd.
– När det kommer mycket svenska jordgubbar försvinner det ekonomiska incitamentet att ändra märkningen, säger Kristina Mattsson, på Jordbruksverkets enhet för handel och marknad.
– Men en dålig vår kan det ju vara dubbla priset på svenska bär jämfört med bär från kontinenten.
Prognosen för sommarens säsong är god. Den som längtat efter jordgubbsfest i midsommar bör med andra ord inte bli besviken.
– Mellansverige ligger möjligen lite sent, men det kommer att finnas gott om jordgubbar från södra Sverige, säger Kristina Mattsson.
Fakta: Jordgubben
Jordgubbar innehåller många nyttigheter, bland annat folat (B-vitamin), antioxidanter och fibrer.
Bären innehåller dessutom mer C-vitamin än apelsin. En portion jordgubbar kan ge mer än rekommenderat dagligt intag av C-vitamin.
Jordgubbar på friland mognar normalt sett i Skåne i slutet av maj. Skörden i landet pågår över sommaren, och avslutas i Norrland under augusti månad.
Sverige är självförsörjande på jordgubbar under sommaren.
Källa: Bärfrämjandet.