Foto: TT

Jordgubbarna synas på molekylnivå

Publicerad

Det ser ut att bli en bra jordgubbssommar, trots den kyliga våren. Det minskar också risken för att det fuskas med ursprungsmärkningen.

– En bra säsong blir de svenska priserna låga ganska tidigt, säger Kristina Mattsson på Jordbruksverket.

När det närmar sig midsommar börjar också högsäsongen för jordgubbsfrossandet — och för Jordbruksverkets kontrollverksamhet av de röda bären.

Utöver att granska fakturor och fraktsedlar kan kontrollanterna skicka jordgubbar på analys. Då granskas vattenmolekyler och vissa grundämnen i bären och jämförs med svenska referensprover.

Gubbarna ska granskas

I fjol hittade Jordbruksverket dock inte ett enda fall där jordgubbar märkts med fel ursprung. Ett tydligt tecken på att den svenska säsongen var både tidigt i gång och gav riklig skörd.

– När det kommer mycket svenska jordgubbar försvinner det ekonomiska incitamentet att ändra märkningen, säger Kristina Mattsson, på Jordbruksverkets enhet för handel och marknad.

– Men en dålig vår kan det ju vara dubbla priset på svenska bär jämfört med bär från kontinenten.

Prognosen för sommarens säsong är god. Den som längtat efter jordgubbsfest i midsommar bör med andra ord inte bli besviken.

– Mellansverige ligger möjligen lite sent, men det kommer att finnas gott om jordgubbar från södra Sverige, säger Kristina Mattsson.

Fakta: Jordgubben

Jordgubbar innehåller många nyttigheter, bland annat folat (B-vitamin), antioxidanter och fibrer.

Bären innehåller dessutom mer C-vitamin än apelsin. En portion jordgubbar kan ge mer än rekommenderat dagligt intag av C-vitamin.

Jordgubbar på friland mognar normalt sett i Skåne i slutet av maj. Skörden i landet pågår över sommaren, och avslutas i Norrland under augusti månad.

Sverige är självförsörjande på jordgubbar under sommaren.

Källa: Bärfrämjandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.