Dryck och koffeintabletter ett måste för pendlaren enligt Joss Edquist. Foto: Privat

Joss tröttnade på tågstrulen – delar nu med sig av tristessen

Publicerad

Efter otaliga tågproblem på sträckan Uppsala-Stockholm fick Joss Edquist nog. Hon började dokumentera pendlarvardagens små motgångar samtidigt som hon tipsar andra om hur de ska palla.
– Sittplats – glöm det. Vatten och snacks är ett måste, säger hon.

Sedan 2013 har Joss Edquist pendlar mellan Knivsta och Stockholm. Hon är verksamhetschef på en skola och trivs väldigt bra med sitt jobb. Det hon däremot inte trivs så bra med är just vägen till jobbet.

– Att förvänta sig en plats i ett säte är bara ett fetglömma. Det är redan tokfullt i Uppsala och då är det tvärkört att man i Knivsta ska få en plats. Det är bara att ta sikte på golvet direkt, säger hon.

Sociala medier

För att få någon typ av ljuspunkt i vardagen började hon dela med sig av bilder och tips i sociala medier. Något som nu har resulterat i att hon startat ett Instagramkonto: pendarlife.

– Man måste hitta det roliga i det jobbiga. Man ska se det som ett tidsfördriv och en förströelse. Det finns alltid någon man kan roa och ge ett leende till, i det morbida.

Delningar

Genom delningarna kan man via bilder och text se Joss Edquist dela sin pendlarvardag. Inte sällan från ett tåggolv. Ofta med koffeintabletter och dryck vid sin sida. Och alltid med en ironisk text till – som beskriver just tillfället i fråga.

Men mitt i humorn finns också ett mått av allvar. Joss Edquist upplever att irritationen hos pendlarna inte tas på allvar. Även om både SJ och Trafikverket löpande tillsätter åtgärder för att få bukt med problemet.

”Eremit”

– Jag vet inte hur länge man orkar – ibland vill man bara bli en eremit i skogen. Men sen tycker jag också det är tråkigt att en annan aktör ska få påverka var man som person jobbar. Att deras agerande inverkar så att säga.

Hur har responsen på delningarna varit?

– Många skrattar och känner igen sig. På tågen däremot är det var man för sig.

Joss bästa tips:

Visa
  • Dryck (man vet aldrig hur länge man blir stående)
  • Snacks (något att tugga på om man blir vrålhungrig när tågen inte går eller stannar)
  • El (laddare)
  • Pendla när ingen annan gör det (ta tåget vid andra tider)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer