Jan Kyrk är affärschef på SJ. Foto: SVT

SJ om nya tidtabellen: ”Snart finns det inte plats för fler tåg”

Publicerad

Den nionde december införs SJ:s nya tidtabell för tågsträckan mellan Uppsala och Stockholm, och de största förändringarna blir längre tåg och fler avgångar. Men nu börjar sträckan bli så pass trafikerad att man inte har plats med fler tåg.

Avgångarna ska bli fler, och tågen ska bli längre. SJ:s nya tidtabell är ett svar på den ökning som skett av resenärer på sträckan mellan Uppsala och Stockholm. Tidtabellen börjar gälla den nionde december och gäller fram till samma månad 2019. I dag är det 37 avgångar om dagen från Uppsala till Stockholm, och när den nya tabellen införs kommer den siffran hamna på 40.

– Det är den mest trafikerade sträckan vi har, och då måste vi kunna möta trycket. Vi har märkt att det är trångt på tågen och att inte alla får plats, då måste vi sätta in fler tåg, säger Jan Kyrk, som är affärschef på SJ.

”Snart finns det inte plats för fler tåg”

När tidtabellen för 2018 presenterades så gjorde man exakt samma sak. Man ökade antalet avgångar, satte in längre tåg och introducerade pendlarkortet ”Movingo”. Antalet resenärer har fortsatt att öka sedan dess, men nu flaggar Jan Kyrk för att man inte kommer att kunna fortsätta att sätta in fler tåg så mycket längre till, om man inte bygger fler tågspår.

– Snart finns det inte plats för fler tåg. Vi börjar närma oss gränsen. Man kan inte ha hur många tåg som helst på de spår som finns, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer