Ny tidtabell för 2018 införs på söndag. Foto: TT

SJ:s lösning på tågproblemen: 1 000 fler sittplatser

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kan det bli bättre för alla tågpendlare. För nu har SJ ansökt om att få utöka tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm – med fler avgångar och längre tåg.

När pendelkortet Movingo infördes förra hösten ökade resandet bra mycket mer än vad SJ hade räknat med. Dubbelt så mycket till och med.

För att möta det kraftiga reseökandet har SJ nu ansökt till Trafikverket om att få utöka antalet avgångar i nästa års tågtidtabell.

Uppsala

– Det kommer innebära att vi kör tätare trafik från Stockholm på kvällarna. De går en gång i timmen nu och det kommer vi förtäta till halvtimmestrafik och därutöver också ha långa tåg, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Fler och längre tåg

Totalt ska det bli 80 avgångar dagligen mellan Stockholm och Uppsala, från dagens 72. Det betyder också 1000 fler sittplatser i morgontrafiken.

– Jag är jätteglad över att de sätter in fler tåg. Det behövs verkligen, det är jobbigt att vänta när det är förseningar, säger resenären Beatrice Vogel.

– Om man åker vid rusningstrafik är det många människor och det har varit rätt så fullt på tågen så att många fått stå upp eller sitta i trapporna och liknande. Att de sätter in fler tåg uppskattar jag som resenär, säger Johan Edstav (MP), som också är särskild utredare för regeringen.

”SJ lovar alltid mycket”

SJ har fått kritik för bland annat knökfulla och inställda tåg. Den tidigare pendlaren Jan Winter tycker inte att man ska ropa hej än.

– Jag som har pendlat i 40 år ungefär har lång erfarenhet av de problem som kan finnas. SJ lovar alltid mycket, men sen får man se vad det blir i slutändan, säger Jan Winter.

Enligt SJ:s affärschef Jan Kyrk är punktligheten hög på den högtrafikerade linjen, men han tycker att det har varit alltför många inställda tåg på sistone. Det är något SJ för en ständig dialog med Trafikverket om.

Finns det någon risk att ni inte får igenom det här?

– Vi har en dialog med SL, UL och andra berörda operatörer så vi tror att det här kommer att fungera. Vi har också visat Trafikverket i vår beställning hur det ska kunna fungera, säger Jan Kyrk.

Om Trafikverket säger ja blir det fler avgångar från och med den 9 december 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet