Journalisters reaktioner på kunglig bebis engagerar

Uppdaterad
Publicerad

”JA! Ooo. Ja! Ha! Wow!”, så lät det på onsdagskvällen sekunderna efter prins Daniel meddelat prins Oscars födelse. P4 Upplands Christer Engqvist noterade en skillnad i reaktionerna hos personer i journalistkåren, i jämförelse med när prins Daniel presenterade prinsessan Estelle.

Det var under P4 Upplands morgonprogram som programledaren Christer Engqvist presenterade sin reflektion.

– När Estelle föddes var det någon journalist som pep, och nu var det någon som skrek ”JA!” när det blev en prins, och det där kändes väldigt slående.

Sveriges nya prins

”Lite sorgligt”

– Jag kan tycka att det är lite sorgligt. Det känns som den rosa och den blå delen i en leksakskatalog, så fort det börjar pratas om en prins, ska han heta Bertil som prins Bertil, motorprinsen. Men när man pratar om prinsessan så är det sött, en liten ”lillsessa”, säger Christer Engqvist.

P4 Upplands klipp publicerades vid 7-tiden på torsdagen och har redan delats tusentals gånger i sociala medier.

Men enligt sajten Kit var det inte en hel journalistkår som hurrade över den nyfödde prinsen, utan en frilansfotograf som följt den svenska kungafamiljen sedan 2003.

– Historien bakom är att jag för tre månader sedan fotade kronprinsessans mage när hon bar en åtsittande klänning. Det var min sambo som såg bilden och som då sa att: ”Men herregud, naveln pekar snett uppåt, då måste det vara en pojke”, säger han till sajten Kit.

Inget som alla gjorde

SVT:s reporter Helena Zachariasson var på plats under presskonferensen.

– Jag tror att det var en eller två killar som skrek högt. Men det var verkligen inget som alla gjorde. Men jag reagerade på det.

Hur reagerade du själv?

– Jag var så fokuserad på att skriva ner detaljer om vikt och längd och så vidare. Jag tror att jag var helt knäpptyst. Jag visste att jag skulle vara med i live-sändning direkt efter.

”De reproducerar förväntningar”

Maja Bodin, doktorand vid Centrum för genusvetenskap samt vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa på Uppsala universitet, håller med Christer Engqvists reflektioner.

– Det är ju precis som Christer säger. De reproducerar förväntningarna på flickor och pojkar och kvinnligt och manligt, som finns i samhället, redan så här tidigt. Både journalisterna, och även prins Daniel som säger söta flickan om prinsessan och inte söta pojken om prinsen.

En rörlig intervju med Christer Engqvist och Maja Bodin kan du se här ovan.

Fotnot: SVT Nyheter Uppsala har försökt att nå frilansfotografen, men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya prins

Mer i ämnet