Foto: TTVisa alla (10)
Visa alla (10)

Sveriges nye prins är döpt

Uppdaterad
Publicerad

Prins Oscar Carl Olof är döpt och har säkrat sin plats i tronföljden. Själv valde han, efter en kort stunds missnöje, att sova bort större delen av dopceremonin.

Här kan du se hela SVT:s livesändning från dopet

Mer än 400 gäster anlände i regnet till Slottskyrkan i Kungliga Slottet i Stockholm. På gästlistan fanns de norska och danska kronprinsparen, samt representanter från regering, riksdag och näringsliv. Bland de inbjudna fanns också professor Lennart Nordström och barnmorskan Cecilia Lind, som var med under förlossningen av prinsen.

Daniel Westlings kompis, hockeyspelaren Peter Forsberg, anlände i sista minuten och fick smyga in i kyrkan efter kungafamiljens entré.  

Dopgudstjänsten förrättades av ärkebiskop Antje Jackelén, assisterad av överhovpredikant biskop Johan Dalman och hovpredikant Michael Bjerkhagen.

Egen vald musik

Dopceremonin var som brukligt fylld av mångåriga traditioner. Dopklänningen har burits av samtliga nyfödda kungabarn de senaste 110 åren. Dopfunten, med en silvervikt på 50 kg, har funnits med sedan Gustav III:s dop 1756.

Men kungafamiljen tycker också om att införa sina egna traditioner. Dopvattnet hämtas sedan Victorias dop från Öland, där familjens sommarställe ligger. Ett av låtvalen vid dopet i dag var Vilar glad i din famn, med text av Kristina Lugn och musik av Benny Andersson. Den spelades för första gången på Victorias och Daniels bröllop 2010 och kan antas ligga familjen nära hjärtat.

Huvudpersonen prins Oscar var till en början storögd men missnöjd. Med en napp i munnen sov han sig därefter igenom stora delar av ceremonin, för att motvilligt vakna till när dopvattnet lades på hans hjässa.

Spring i benen

Syster Estelle och kusinerna Leonore och Nicolas blev snabbt trötta på att sitta stilla men hade gott om utrymme att sträcka på benen framför dopfunten. När Estelle blev trött kröp hon upp i farmor Ewa Westlings famn en stund. Minste kusinen, två månader gamla Alexander och son till Carl Philip och Sofia, fick stanna hemma i dag.

Efter dopceremonin samlades familjen på borggården för att närvara när 21 skott sköts salut. Victoria höll en skyddande hand över Oscars öron, men han tog skotten med ro.

Efter dopceremonin hålls en mottagning och lunch för särskilt inbjudna gäster. Där ges gästerna tillfälle att titta närmare på den lille prinsen när han läggs i paradvaggan med anor från 1830.

Successionsordningen

Visa

Successionsordningen är en grundlag som slår fast vem av kung Carl XVI Gustafs barn och barnbarn som står på tur att bli Sveriges regent efter honom.

Att personen har döpts in i den evangelisk-lutherska kyrkan är ett krav för att få ingå i successionsordningen. Det har varit ett oförändrat krav på svenska tronregenter sedan den Augsburgska bekännelsen från 1593.

Såhär ärvs kronan enligt successionsordningen:

1. Kronprinsessan Victoria
2. Prinsessan Estelle, dotter till kronprinsessan
3. Prins Oscar, son till kronprinsessan Victoria
4. Prins Carl Philip
5: Prins Alexander, son till Carl Philip
6: Prinsessan Madeleine
7: Prinsessan Leonore, dotter till Madeleine
8: Prins Nicolas, son till Madeleine

Prinsens faddrar

Visa

H.K.H. Kronprins Frederik av Danmark
H.K.H. Kronprinsessan Mette-Marit av Norge
H.K.H. Prinsessan Madeleine
Herr Oscar Magnuson
Herr Hans Åström (Bandykungen)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges nya prins

Mer i ämnet