43 nya vårdplatser på Akademiska – men hotet om vite är inte borta

Uppdaterad
Publicerad

43 stycken – så många vårdplatser har Akademiska öppnat upp. Sedan i höstas kräver Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att Akademiska sjukhuset tar fram 30 nya vårdplatser – annars hotar ett vite på 20 miljoner kronor. Men häromdagen tog frågan en ny vändning, samtidigt som situationen på Akademiska fortfarande är ansträngd med överbeläggningar och långa väntetider.

– Man får plats, men det kan ta tid och det är ingen önskvärd situation. Vi tar hand om alla som kommer till sjukhuset, säger Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

På onsdagen meddelade kammarrätten att man ska pröva Ivos hot om vite mot Akademiska sjukhuset i Uppsala. Därmed pausas kravet på att lösa platsbristen. Men hittills har sjukhuset återöppnat 43 vårdplatser, och ytterligare ett 10-tal platser kan bli aktuella under våren. Till hösten hoppas man på att kunna öppna 15-20 platser till.

– Det handlar hela tiden om att vi ska kunna rekrytera och behålla vår personal, säger Johan Lugnegård, chefsläkare Akademiska sjukhuset.

Kan få vänta ett dygn

Det händer att patienter får vänta uppemot ett dygn för en akutplats.

– Det finns dem som har fått vänta väldigt länge och det är ett stort bekymmer för oss, säger Johan Lugnegård.

Enligt honom är det framförallt under sena kvällen och natten som inte platserna räcker till.

– Vi har ett mål som säger att man ska få sin vårdplats inom 60 minuter och där klarar vi knappt hälften, samtidigt får knappt hälften plats inom 60 minuter, så det är en stor spridning, säger han.

I klippet: Se chefsläkarens förklaring till att frågan om vite inte är överspelad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.