Hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler tycker att det är bra att Förvaltningsrätten ger Akademiska sjukhuset mer tid att lösa problemet med för få vårdplatser. Foto: SVT

Akademiska får två månaders respit på miljonvitet från IVO

Publicerad

Till den här veckan skulle Akademiska sjukhuset ha löst situationen med för få vårdplatser för att undgå ett vite på 20 miljoner från IVO. Förvaltningsrätten ger nu sjukhuset två månaders längre tid.

I september fick Akademiska sjukhuset besked från Inspektionen för vård omsorgs (IVO) att de hade fram till december på sig att ta fram 30 vårdplatser på Akademiska sjukhuset. Annars riskerade sjukhuset att tvingas betala 20 miljoner kronor i vite. Region Uppsala överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

På onsdagen kom beskedet att förvaltningsrätten slår fast IVO:s beslut, men har gett Akademiska sjukhuset längre tid på sig att lösa situationen, vilket Unt var först med att rapportera om. Senast den 2 februari 2022 måste vårdplatserna ha tagits fram.

– Jag kan konstatera att detta stärker IVO:s beslut om föreläggandet som pekar ut behovet av att stärka patientsäkerheten. Nu är det viktigt att Akademiska sjukhuset jobbar för att få till en lösning på vårdplatsbristen som håller över tid. Det är en grundläggande faktor för patientsäkerheten, säger Peder Carlsson, avdelningschef på IVO i ett mejl till SVT Uppsala.

Behov av 40-50 vårdplatser

Region Uppsalas hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler menar att sjukhuset sedan en tid tillbaka har flera åtgärder på gång.

– Det är bra att vi får mer tid. Som det ser ut just nu har vi 30 fler vårdplatser, men vi behöver ännu fler. Runt 40, 50 finns det ett behov av för att klara patientsäkerhet och tillgänglighet, säger han.

Grundproblemet är brist på personal och stor personalomsättning.

– Vi har ett behov av att uppnå en stabil vårdplatssituation som kan vara beständig. Nu öppnas och stängs det platser varje vecka. Vi vill komma ifrån det.

Hyser du gott hopp om att ni ska ha löst detta till den 2 februari?

– Ja, får vi mer tid är det större chans. Framför allt att ha en beständig förbättring, säger Mikael Köhler.

– IVO ser fram emot en fortsatt dialog med ledningen och en redovisning över vilka åtgärder som vidtagits, säger Peder Carlsson, avdelningschef på IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer