Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Äntligen hör IVO oss”, säger Sofia Lindström vid Vårdförbundet om viteshotet mot Akademiska sjukhuset. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Vårdförbundet om IVO-kritiken: ”Äntligen”

Uppdaterad
Publicerad

En vinst. Så kallar Vårdförbundet IVO:s viteshot mot Region Uppsala efter myndigheten under flera år påpekat allvarliga brister på Akademiskas akutmottagning.

– Genom det här synliggörs vad mina medlemmar har larmat om under lång tid, säger Sofia Lindström, avdelningsordförande i Uppsala.

Kort sammanfattat handlar Inepktionen för vård omsorgs (IVO) föreläggande om att Region Uppsala före december måste skaka fram 30 somatiska vårdplatser på Akademiska sjukhuset. Annars riskerar man tvingas betala 20 miljoner kronor i vite.

– Efter pandemin har bristen på vårdplatser eskalerat och det är något vi jobbar med varje dag. Jag skulle säga att vi har en brist på 40 vårdplatser, men egentligen skulle vi behöva det dubbla i tillskott, säger Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

Han menar att vårdplatsbristen grundar sig i att sjukhuset har svårt att rekrytera personal.

– Vi har en stark arbetsmarknad i den här regionen och det ger en arbetskraftsbrist. Vi måste därför bli mer attraktiva, som genom att öka valmöjligheter och medarbetarinflytande, säger han.

”Äntligen”

Från fackligt håll ser man IVO:s hårda kritik som en vinst i en långdragen kamp.

– Äntligen. Det här handlar om att vi har en så tuff arbetsmiljö att man inte vill jobba kvar. Det är löneutveckling som behövs, så enkelt är det, säger Sofia Lindström.

I klippet kan du höra mer om vitet mot Akademiska sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer