Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler kommentera viteshotet

Miljonböter hotar Akademiska sjukhuset – allvarliga brister på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har allvarliga brister. Ett stort antal vårdplatser saknas och patienternas säkerhet är i fara. Nu hotas sjukhuset av böter på 20 miljoner kronor.

Under flera år har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) pekat på brister och patientsäkerhetsrisker vid akutmottagningen på Akademiska sjukhuset.

Framför allt saknas vårdplatser och under sommaren har situationen kulminerat, enligt Ivo.

Antalet vårdplatser måste öka med minst 30 om sjukhuset fortsätter med samma arbetssätt som i dag, enligt Ivo. I beslutet går det bland annat att läsa:

”Vårdgivaren har statistik och beräkningar som visar hur många vårdplatser som skulle behövas på Akademiska sjukhuset för att tillgodose patienternas behov. Vårdgivaren har dock inte planerat och organiserat verksamheten i enlighet med dessa beräkningar.”

Under september månad i år ska det varje dag, flera veckor i sträck, ha legat kvar mellan 10-14 patienter över natten på grund av avsaknad av vårdplatser. I beslutet skriver IVO:

”Under eftermiddagen och kvällen den 7 september 2021 befann sig 88 patienter på akutmottagningen samtidigt. IVO har pratat med en ledningsansvarig sjuksköterska, LAS, som arbetade den aktuella kvällen. Redan på morgonen den 7 september 2021 fanns 20 patienter kvar på akutmottagningen som väntade på vårdplats. När LAS gick på kvällspasset hade patienterna succesivt börjat komma iväg till vårdplatser. Vissa av patienterna hade då väntat på akutmottagningen i över 24 timmar.”

På torsdagen överlämnade Ivo ett föreläggande om vite på 20 miljoner kronor till Akademiska och Region Uppsala.

Det är ovanligt med ett så högt belopp enligt Ivo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, om kritiken

Senast den 2 december ska Akademiska ha åtgärdat bristerna och minskat riskerna för patienterna, annars måste sjukhuset betala.

”Måste skynda på”

Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen, säger att det redan finns en plan för att försöka öppna 30 nya vårdplatser.

– Men nu måste vi skynda på det arbetet. Vi har gjort en ändring av det anställningsstopp vi haft och undantagit anställningar som är kopplade till just vårdplatser, säger hon.

Enligt Sjöberg Högrell har Ivo och Akademiska haft en dialog en längre tid, som handlar om att flödet av patienter från akuten måste bli bättre – någon som hindras av bristen på vårdplatser på andra avdelningar. Ett problem som i grund och botten handlar om brist på personal.

– Akademiska behöver bli en mer attraktiv arbetsgivare, säger Malin Sjöberg Högrell.

Hur ska det gå till?

– Vi har redan vidtagit åtgärder, till exempel genom nya arbetstidsmodeller. Men det verkar inte räcka, säger Malin Sjöberg Högrell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte ett dugg roligt att gå till jobbet”. Hör personalen berätta om deras vardag inne på akuten. Foto: Pontus Stark

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.