Fastighetsutvecklaren Raw Property och Riksmäklaren i Uppsala har tagit fram ett koncept där bostadsrätter säljs utan innerväggar och ytskikt. Foto: Raw

Kan vara riskabelt att köpa ofärdig lägenhet i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Ett skal av rå betong utan innerväggar. Aktörerna bakom ett nytt bostadsrättskoncept i Uppsala tror att valfrihet och lägre priser ska tilltala köpare som vill sätta sin egen prägel på bostaden. Men konsumentvägledare varnar för fallgropar.

Bakom projektet, som Upsala Nya Tidning var först med att rapportera om, står fastighetsutvecklaren Raw Property i samarbete med Riksmäklaren i Uppsala. Hittills har 40 lägenheter i storleksordningen 29–170 kvadratmeter planerats i stadsdelen Rosendal.

Enligt Oliver Thornton, vd på Raw Property, ska det nya konceptet som bygger på att bostäderna säljs utan innerväggar och ytskikt tilltala köpare som själva vill iordningställa sitt boende utefter sin egen smak och budget – eller låta det vara som det är. Konceptet finns sedan tidigare i andra länder, däribland Finland och Holland.

Kreativa köpare

Hittills har köparna främst varit föräldrar som köpt bostad åt sina studerande barn. Men intresset har även varit stort bland andra grupper.

– Det är mycket snickare och folk som har lite kreativa jobb som har hört av sig, säger Carolina Sohlberg, ansvarig mäklare på Riksmäklaren i Uppsala.

Priserna ligger i snitt 10–20 procent lägre än snittpriset i området och Oliver Thornton är övertygad om att priset i slutänden blir lägre för kunder som väljer att iordningställa lägenheten själv.

Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, är inte lika säker.

– I de flesta fall blir det inte mycket billigare för dig som privatperson att inreda en lägenhet än det blir för ett stort bostadsföretag. De borde kunna pressa priserna under förutsättning att de inte tar ut högre marginaler för lägenheterna, säger hon.

Större ansvar på köparen

Den som inte vill bo i rå betong bör se till att renoveringen inte orsakar skada på det som tillhör föreningen, vilket kan bli kostsamt.

– Det som är viktigt är att se till att det blir gjort på ett korrekt fackmässigt sätt så att det inte skadar underliggande material.

Enligt Maria Wiezell innebär konceptet att ett större ansvar faller på köparen.

– Om du har anlitat någon som inreder lägenheten på ett icke fackmässigt korrekt sätt får du reklamera till den som har gjort det, men köper du en lägenhet som redan är utrustad ansvarar säljaren, i detta fall bostadsrättsföreningen för den utrustning som de försett lägenheten med.

Den som köper nyproduktion bör även vara medveten om att rotavdraget inte gäller, säger Maria Wiezel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.