Hälften av lägenheterna i Uppsala View är fortfarande till salu. Affärsutvecklaren Erik Hävermark känner av skiftningen på marknaden men tror att Uppsalas bostadsmarknad kommer att stabiliseras på sikt. Foto: SVT

Byggboomen för bostäder över för den här gången

Uppdaterad
Publicerad
Ett bostadsprojekt som inte blir av och färre byggstarter 2019. Det är tecknen som talar för att boomen på bostadsmarknaden i Uppsala är över.

Företaget ville ”uppföra ett 100-tal moderna och attraktiva bostäder baserade på en förståelse om hur människor vill leva och bo i dag”. Första kvartalet 2019 skulle projektet, med gångavstånd till centralstationen, vara färdigt. Men det som möter besökaren på Väderkvarnsgatan är en grushög, omringad av ett byggstaket.

Enligt uppgifter till till SVT Nyheter Uppsala har företaget gått ut och talat om att bostadsprojektet inte blir av.

I Gränby, någon  kilometer därifrån, tornar höghuset Uppsala View upp sig. Det här projektet ser ut att gå i mål, även om  lägenheterna inte har sålt som smör. Säljstarten var redan i november 2016, men fortfarande är bara hälften av objekten sålda.

– Hade du frågat mig för ett år sedan, då hade jag varit missnöjd. Men nu när huset börjar bli färdigt har också intresset ökat, säger Erik Hävermark, affärsutvecklingschef på Veidekke i Uppsala, som har hand om höghusprojektet ett stenkast från Gränbyhallen.

Färre byggstarter 2019

Intresset för nyproduktion i Uppsala är inte på topp. Flera bostadsaktörer som SVT Nyheter har varit i kontakt med vittnar om färre byggstarter 2019 jämfört med 2018.

– Marknaden är långsammare, säger Albert Koistenen, regionchef på bostadsutvecklaren Besqab.

I dag har företaget 33 planerade byggstarter för 2019 i Uppsala kommun. 2017 påbörjade bolaget 135 bostäder i Uppsala.

– Det kan mycket väl bli fler än de vi  har planerade, men vi följer marknaden.

Erik Hävermark är inne på att det nu ställs högre krav på bostadsutvecklarna i Uppsala att träffa rätt.

– Det kanske har byggts för mycket och för lika i Uppsala. Vi måste bli bättre på att matcha marknaden, säger Erik Hävermark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer