Foto: Karlholm industri KarlitVisa alla (2)
Visa alla (2)

Karlholm Strand växer fram

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av tomter vid Karlholm Strand kan påbörjas till hösten, hoppas entreprenören.

Markarbetena vid Karlits gamla industritomt i Karlholm går mot sluttampen och i höst hoppas företaget bakom Karlholm Strand att bebyggelsen skall växa upp. Karlholm får då ett helt nytt bostadsområde, med resturanger och små industrilokaler in på knuten.

Blandad bebyggelse

90 procent av markarbeterna är nu klara, uppskattar enteprenören. Runt 700 nya bostäder ska det bli, flera med egen strandtomt. Det var just avsaknaden av strandskydd som möjliggjort att man kan bebygga nära vattnet.

– Det blir en blandad begyggelse med många villor efter strandlinjen. Dessutom har vi möjlighet att att bygga bostads- och hyresrätter på området, säger Anders Högberg, entreprenör.

Miljögifter kan spridas

Det ska även bli resturanger och en stor marina på området. Men planerna på muddring och en ökad båttrafik skapar oro för miljön i den grunda Karlholmsviken.

– Det är det sämsta möjliga läge för en marina, i och med att båtarna rör upp sediment som syresätts och då växer det alger. Sedan finns det även miljögifter i sedimenten som kommer att spridas ut, säger Svante von Strokirch, ordförande för Naturskyddsföreningen i Tierp.

Byggstart i höst

När området kommer att stå helt klart beror på konjukturen, säger Anders Högberg.

– Just nu är konjunkturen gynnsam, men marknaden styr slutdatumet. Jag räknar med att det ska börja komma upp hus här i höst. Redan nästa år hoppas jag att vi ska komma igång med ett stort antal nybyggnationer, säger Anders Högberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlholms strand

Mer i ämnet