Miljöbråk om Karlholm strand

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen är stor i bolaget som tycker att länsstyrelsen är för nitisk sedan man stoppat och polisanmält saneringsarbetet vid Karlits industriområde.

Sprickan mellan länsstyrelsen och bolaget som bygger Karlholm strand är djup. Myndigheten är inte nöjd med hur saneringsarbetena på Karlits gamla industritomt har sköts och dokumenterats.

– De läser inte våra beslut och förelägganden, Det de gjort nu är att de påbörjat efterbehandlingen utan att meddela oss och utan att följa den miljökontroll som de själva har föreslagit, säger Ida Lindén, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

– Här har du en som lägger miljontals kronor på att sanera. Då tycker jag att man borde bemötas med mer respekt och samförstånd. Länsstyrelsen sysslar med petitesser, säger Anders Högberg, enteprenör och fastighetsägare för Karlholm strand.

Stoppar saneringsarbetet

Under tisdagen var länsstyrelsen på plats i Karlholm för att personligen delge beslutet att saneringsarbetet ska stoppas.

Planerna för Karlholm strand är stora. Här ska det bli ett helt nytt bostadskvarter med resturanger och marina. Markarbetena är i full gång, men länsstyrelsen har vid flera tillfällen förbjudit schaktningsarbeten av miljöskäl.

– Företaget har vid flera tillfällen visat att man inte har den kompetens som behövs för att bedriva ett så här svårt saneringsarbete, säger Ida Lindén.

– Länsstyrelsen är nog bra på det de gör, men det är annorlunda att vara enteperenör. Skulle vi göra alla provtagningar skulle vi få byta ut dumprarna mot spade och skottkärra istället. Då skulle saneringen ta tio år, säger Anders Högberg.

Flera polisanmälningar gjorda

Länsstyrelsen bedyrar att man i grunden är positiv till byggplanerna, men nu har myndigheten stoppat delar av arbetet med hot om vite på en halv miljon kronor. Tidigare har flera polisanmälningar lämnats in mot företaget. Men det bekymrar inte Anders Högberg.

– Det är nästan som en merit att bli polisanmäld. Det visar att det händer något, att det sker ett stort arbete. Andra områden som skulle behöva saneras får inga polisanmälningar, men där sker heller ingen sanering. Man kan ju välja vilket som är bäst för miljön, säger Anders Högberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlholms strand

Mer i ämnet