Kartläggning av Uppsalas dricksvatten klar

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabornas dricksvatten har varit förorenat i minst 15 år, det visar en kartläggning som Livsmedelsverket har gjort.

Mellan 1996 och 2011 har Livsmedelsverket undersökt blodprov från förstagångsmammor i Uppsala. Enligt studien är det bara vissa delar av Uppsala som fått det förorenade dricksvattnet.

– Det gäller främst de västra och södra delarna av Uppsala, säger Sven Ahlgren, planeringschef på Uppsala Vatten.

Dubbelt så höga halter

För PFSA-ämnena PFHxS och PFBS berodde halterna i mammornas blod om de bott i områden med förorenat dricksvatten eller inte, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Halterna i mammornas blod, som bott i områden med förorenat vatten, var ungefär dubbelt så högt.

– Vi har sett att det finns ett tydligt samband mellan de ämnena om var någonstans kvinnorna bodde, säger Irina Gyllenhammar på Livsmedelsverket, som gjord studien.

Andra källor

För PFAS-ämnet PFOS, som också fanns i dricksvattnet, hittades inget samband mellan bostadsområde och halt i blodet. Där var andra källor, såsom kläder, mat eller möbler avgörande.

– När det kommer till de ämnet så var värdena hos de undersökte inte högre än hos de som bodde i områden som inte exponerats högre av det. Det betyder att exponeringen av ämnet helt enkelt var värre från andra källor än vattnet, säger Irina Gyllenhammar.

Det var i juni 2012 som Uppsala Vatten upptäckte föroreningen och brunnarna stängdes av. Studien har genomförts av Livsmedelsverket, Uppsala Vatten och Stockholms universitet.

– Värdet för oss ligger ju främst i att hjälpa forskningen att förstå sig på PFAS-ämnen, säger Sven Ahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.