Försvaret förgiftade deras dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

85 personer har fått sitt vatten förgiftat av militären. Vattnet har innehållit giftiga ämnen sedan 70-talet, men först nu har boende fått reda på det.

Lulnäsbor känner sig som försökskaniner efter en skandal med giftigt dricksvatten.

Oron stiger bland stugägare och bofasta runt Lulnäset efter att försvaret hittat det giftiga ämnet PFAS i deras dricksvatten.

Giftigt dricksvatten i Lulnäset

Dels väntar många fortfarande på provsvar gällande sina privata brunnar, samtidigt tvingas man hämta drickbart vatten från tillfälliga vattenbehållare.

Och nu närmar sig vintern.

– De måste lösa vattenproblemet för jag tänker inte plumsa i djupsnö med två små barn för att jag måste hämta vatten i kylan då vintern kommit, säger Julia Hjalmarson, en av de bofasta vid Lulnäset.

Giftigt vatten

Det var i slutet av augusti som Försvarsmakten informerade boende om att det giftiga ämnet PFAS läckt ut i det gemensamma dricksvattnet från gamla brandsläckningsövningar på F21-området.

Vatten som cirka 70 stugägare och ett 15-tal åretruntboende, varav flera är barnfamiljer, druckit under många år.

– Vi köpte vår brunn för bara fyra år sen och nu går den aldrig mer att använda för även om provsvaren skulle visa att vi inte har gift i vår privata brunn så vet ju ingen hur giftet som finns i marken påverkar vattnet i framtiden. Dessutom har vi inte ens betalt av vår brunn än och det känns förjävligt, säger Julia Hjalmarsson.

Minskad födelsevikt hos barn

Den 29 September presenteras provresultaten från de privata brunnarna, samt ytterligare analyser av det gemensamma dricksvattnet.

Enligt studier kan förhöjda halter av PFAS ha påverkan på sköldkörtelhormoner, blodfetter, leverprover och minskad födelsevikt hos barn.

Men några av pensionärerna vi pratar med säger att de druckit vattnet sen 40-årsåldern utan att bli sjuka, och det tänker de fortsätta med.

– Jag har druckit vattnet ända sen 70-talet utan att jag blivit sjuk så jag tror inte att det är så farligt och därför har jag fortsatt dricka det trots att vi väntar på ytterligare provsvar, säger Ove Skog som är tillsynsman för den gemensamma brunnen vid Lulnäset.

Men småbarnsmamman Julia Hjalmarsson håller inte med.

– Det går inte att jämföra en människa som börjat dricka giftigt vatten i vuxen ålder med ett foster som får i sig PFAS redan i livmodern och ett spädbarns som får i sig detta genom amning. Vi har ingen som helst aning om hur sjuka mina barn blir av detta när de blir äldre och det gör mig förstås otroligt oroad, säger Julia Hjalmarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftigt dricksvatten i Lulnäset

Mer i ämnet