Foto: SVT/TT

Katarinaskolan om förslaget: ”Ogenomtänkt och dåligt”

Publicerad

Rektorn för Katarinaskolan, som är en av de tre skolverksamheterna i Uppsala med religiösa inslag, ger inte mycket för Socialdemokraternas förslag om att förbjuda religiösa friskolor.

Socialdemokraterna anser att skolan måste präglas av de värderingar och principer som finns i grundlagen.

– I svensk skola ska det vara lärare och pedagoger som styr, inte präster och imamer, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) på den presskonferens där förslaget presenterades under tisdagsförmiddagen.

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor

”Ogenomtänkt”

Björn Hjalmarsson, rektor på Katarinaskolan i Uppsala, menar att förslaget är ogenomtänkt.

– Ogenomtänkt och dåligt. Jag tror väl att de har sett något de är bekymrade över men åtgärden är svepande och kommer inte åtgärda det man vill åstadkomma, säger han.

Socialdemokraterna anser att den svenska skolan har gått åt fel håll – segregationen och ojämlikheten ökar.

Tre skolor i Uppsala

Katarinaskolan är en av tre skolor i Uppsala som uppger att de har religiösa inslag. Katarinaskolan, Livets ord och Imanskolan. Två av dem har kristen inriktning och den tredje är muslimsk.

– På Katarinaskolan är det inte segregering som gäller, det är snarare stor integration. Vi har massa lärare och elever av olika tro som samlas. Alla är välkomna på skolan och skolan finns till för att bidra.

Enligt Socialdemokraterna är segregationen en av de stora samhällsutmaningarna – och måste brytas för att hålla ihop Sverige. Som ett led i detta måste även segregationen inom skolan brytas.

”Systematisk uppdelning”

Gymnasieminister Anna Ekström (S) hävdar att det har varit problem med både tillämpning av regler och granskning av religiösa friskolor.

– Vi har sett fall med systematisk uppdelning på grund av kön, till exempel i lektioner men också i bussar. Vi har sett åsikter som har uttryckts av företrädare från fristående skolor med en konfessionell inriktning, åsikter som inte hör hemma i en svensk skola, säger hon.

– De har en bild av att alla skolor med religiös inspiration är likartade, säger Björn Hjalmarsson.

– Målet med Katarinaskolan är att bidra till ungdomarna i Uppsala. Vi har ingen avsikt att övertyga någon om någon speciell tro. Vi vill bidra till samhället. Vi uppfostrar barnen till att ta eget ansvar och vara förstående inför andra, fortsätter han.

”Finns redan lagar”

Inom kort kommer regeringen att lägga fram en proposition om ägar- och ledningsprövning av den svenska skolan. Partiet vill koppla löpande tillsyn till lagstiftningen för att se till att den följs. Björn Hjalmarsson tror dock att utformningen av en sådan lag kommer bli svårt.

– Om skolor inte lever upp till de lagar som redan finns och den läroplan som finns får man se till att utveckla kontrollerna. Det finns redan lagar som täcker in det de vill åstadkomma. Sen har jag svårt att se hur ett förbud skulle utformas. Ska man förbjuda alla med en tro att inte gå ut ur huset?, frågar han retoriskt.

– De som hittar på det här har ingen vidare uppfattning om hur det fungerar i verkligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer