Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emilia Bäckmans kattungar är en blandning mellan långhårig bondkatt och renrasig Neva Masquerade. När smådjurskliniken i Uppsala stänger om helgerna ökar hennes oro lite extra för dem. Foto: SVT

Kattägaren Emilia oroas när smådjurskliniken helgstänger: ”Det handlar om säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

När Universitetsdjursjukhuset vid SLU stänger på helgerna kan djurägare bli tvungna att åka till Stockholm vid akuta sjukfall. Kattägaren Emilia Bäckman utanför Uppsala oroas över förändringen.

– Det handlar om säkerhet, att händer det något så kan jag åka in med min katt, säger hon.

Emilia Bäckman bor ett par mil öster om Uppsala. Hennes bondkatt Selma har precis fått sin första kull med fyra kattungar. Förlossningen gick bra men för Emilia Bäckman finns det alltid en oro att något ska hända hennes katter.

– Det kan handla om att kattmamman stöter ut en unge när de är mindre eller att de blir påkörda, säger hon.

Kan vara avgörande

Hon menar att närheten till en djurklinik kan vara avgörande och berättar om en gång när hennes andra katt vara nära att förlora ögat om det inte hade varit för att djurkliniken hade öppet på en söndag.

Men går det inte att åka till Stockholm för att uppsöka veterinär akut?

– Absolut, men speciellt för oss som bor lite avsides så blir det en bra bit och är det akut så är det ju bra om det är nära.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.