Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Följ med in på djursjukhuset och hör mer om varför smådjurskliniken kommer att ha helgstängt framöver. Foto: SVT

Smådjurskliniken stänger helgtid – även för akut sjuka smådjur

Publicerad

Efter att fjorton veterinärer och djursjukskötare sagt upp sig finns inte personal nog att hålla smådjurskliniken vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala öppen under helger – inte ens för akut sjuka djur.

– Det går bara inte, även om vi skulle vilja, säger Marianne Grauers, tillförordnad direktör på UDS.

Varje år kommer cirka 30 000 djur till Universitetsdjursjukhuset (UDS) i Uppsala för att få bedömning och vård. Av dem är ett stort antal smådjur som hundar och katter. Men från 12:e december och framåt stängs mottagningen för smådjur under både lördagar och söndagar.

– Det är under en begränsad tid tills vi kan rekrytera ny personal som kan vårda de här djuren, säger Marianne Grauers, tf. universitetsdjursjukhusdirektör.

Fjorton uppsägningar

Anledningen är att fjorton veterinärer och djursjukskötare sagt upp sig från UDS de senaste två månaderna. En kombination av att UDS genomgår en omorganisation och att efterfrågan på just veterinärer och djursjukskötare runt om i landet är otroligt stor, tror Marianne Grauers.

– Det är många som lockar med olika förmåner vilket inte vi som ett universitetsdjursjukhus kan göra, säger hon.

Istället menar hon att det är undervisningen som alltid kommer i första rummet vid UDS.

Behöver rekrytera

I dagsläget är det klubbat att smådjurskliniken håller stängt helgtid fram till 8:e januari. För att kunna öppna igen krävs att nya veterinärer och djursjukskötare vill komma och jobba på kliniken.

– Vi håller på med rekryteringar redan nu för att minimera tiden som vi har stängt men det är klurigt med den nationella bristen på både veterinärer och djursjukskötare, säger hon.

Både hästkliniken och den ambulatoriska verksamheten, som besöker hästar och nötkreatur i behov av vård ute i länets stall, planeras vara fortsatt igång.

I klippet: Följ med in på djursjukhuset och hör mer om varför det blir helgstängt framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer