Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ewa-Karin Ottoson i Uppsala är beteendeterapeut med inriktning på spelberoende och psykisk ohälsa. Hon ser flera effekter av pandemin. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Oro för att hemmastudier ökar risken för spelproblem

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Folkhälsomyndigheten har pandemin förvärrat situationen för många av de som har spelproblem. Uppsalabon Ewa-Karin Ottoson är beteendeterapeut med inriktning på spelberoende och hon har märkt av ett ökat antal återfall.

Pandemin har inneburit att många av de som redan har spelproblem har fått ännu större problem, enligt Folkhälsomyndigheten. Ewa-Karin Ottoson är sedan 2009 utbildad beteendeterapeut med inriktning på spelmissbruk och psykisk ohälsa. Hon har sett ett ökat antal återfall.

– Pandemin är kris. Det kan vara ekonomisk kris, kris i relationen eller sjukdom. Plus att man kanske har mera tid att vara hemma, är mer bunden vid sin dator. Hur lätt är det då att inte halka in på fel sidor? säger hon.

Enligt officiell statistik har fyra procent av befolkningen spelproblem. Men Ewa-Karin Ottoson tror att det finns ett stort mörkertal.

– I verkligheten tror jag det är betydligt mer. Vi har ingen aning om hur många som spelar på utländska bolag.

Tierp satsar på riktad information

Sedan 2018 är det lag på att kommuner måste förebygga spelberoende och erbjuda behandling. Men de som söker hjälp för spelberoende i länets kommuner är få. Ingen av kommunerna har heller märkt någon direkt ökning av problemen under pandemin. Men i Tierp befarar man att fler kommer att hamna i spelberoende som en följd av pandemin och satsar därför på nytt informationsmaterial.

– Är det så att vi inte når ut? Om det nu är så vill vi vara säkra på att våra medborgare vet att vi finns. Då vill vi ha mer riktad information på just spelberoende, säger Linda Isaksson Vestberg som är enhetschef på beroende- och familjestödsenheten.

I videon kan du höra Ewa-Karin Ottoson om varför hon ser en ökad risk att spelproblem också kryper ner i åldrarna.

Förtydligande: I denna text förekom tidigare felaktiga formuleringar. Den rätta termen från Folkhälsomyndigheten är spelproblem.

  • Kontakta din kommun. Alla kommuner ska enligt lag förebygga spelmissbruk och erbjuda behandling.
  • Kontakta en intresseförening, till exempel Spelberoendes Riksförbund eller Spelberoendegruppen.
  • Använd tjänsten spelpaus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer