Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur barnläkaren Anders Öberg löste klädsituationen när han kom till jobbet. Foto: Lina Yakoub

Klädkaos på Akademiska – tvingas använda engångskläder

Uppdaterad
Publicerad

I drygt två månader har Akademiska sjukhuset haft stora problem med leveranser av arbetskläder. Vårdpersonal har tvingats gå i engångskläder, kläder i fel storlek, och viktiga hygienrutiner hotas.

Enligt de regionala hygienrutinerna och klädreglerna för kommunal vård och omsorg ska arbetskläder bytas efter varje arbetspass, och under passets gång om de skulle bli förorenade – men de möjligheterna finns inte på Akademiska sjukhuset i dagsläget. Det innebär att sjukhuset just nu har svårigheter att leva upp till sina egna och Socialstyrelsens regler.

Andreas Öberg är barnläkare på onkologiska avdelningen och är en av dem som vittnar om problemen med klädtillgångar.

– Vissa dagar är man tvungen att höra runt bland kollegor för att byta storlek med varandra när kläderna inte passar, berättar han.

– Det har skapat mycket frustration och extraarbete för personalen.

Nytt avtal ställde till med problem

Den 1 april trädde ett nytt avtal med textilleverantören i kraft som innefattade krav på ökade volymer av arbetskläder, men kapaciteten är begränsad.

– Kläderna finns ju, men på grund av tekniska problem hos leverantören har vi inte fått de i tid, säger Tommie Sagström, serviceförvaltare för avfall och textil på Akademiska sjukhuset.

Han visar upp ett någorlunda påfyllt textilförråd men understryker att det är alldeles för lite.

– Detta ska räcka i tre dagar framöver.

Måste öka kapaciteten

Textilleverantören Elis, från Ockelbo, avstår intervju, men i ett mejl skriver företaget att man arbetar för att öka personalstyrkan, för att klara av de högre leveransvolymerna och möta behovet.

”Den nuvarande situationen är beklaglig, men det beror bland annat på att leveransen av våra nya maskiner har blivit försenad”, skriver Linda Nilsson, marknadsföringsansvarig på Elis Textil Service.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.