Foto: Andreas Sjölin/SVT/TT

Klagomål på vattenskotrar ökar i Öregrund – polisen kan inte stoppa dem

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Östhammar har fått in flera klagomål om vattenskotrar som kör för fort och för nära badplatser i och runt Öregrund.

I sociala medier lyfts frågan i lokala grupper. Medlemmar skriver att vattenskotrarna hotar både badgäster och djurliv. Men vattenskoterförarna försvaras samtidigt av andra medlemmar

Många skriver att de också ska få ha kul, och att det väl inte stör någon. Men faran, enligt polisen, är när de hamnar för nära badplatser.

– Många glömmer bort hur fort de går, säger Bengt Eriksson, kommunpolis i Östhammar.

Hör mer om vad invånarna tycker och vad polisen kan göra åt problemet i klippet ovan.

Det finns en förordning som säger att vattenskotrar bara får köras på farleder och i särskilda områden där länsstyrelserna har gjort undantag. Men efter en EU-dom har förordningen ifrågasatts, och efterföljs därför inte. Vattenskoterförordningen överensstämmer inte med gällande EU-regler, vilket har lett till att inga ärenden om regelbrott går till domstol. Det som gäller är allmänna sjötrafikregler och miljöbalken, precis som för båtar.

Källa: Naturvårdsverket och Sjöfartsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.