Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Oroväckande vanligt, och det är inte omöjligt att mörkertalet dessutom är ganska stort”, säger polisens tekniker om arbetsplatsolyckor i allmänhet. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Klämdes fast och föll i golvet – polisen: ”Extremt allvarligt att folk skadas på sin arbetsplats”

Uppdaterad
Publicerad

Maskinen skulle inte kunna snurra. Men istället gick den igång och en man drogs in i den och klämdes fast tills en kollega tryckte på nödstopp.

Sen var han svår att få kontakt med i 20 minuters tid.

– Extremt allvarligt att folk blir skadade på sin arbetsplats , säger polisens tekniker som var på plats för att undersöka olyckan.

Det var under tisdagsmorgonen som en arbetsplatsolycka skedde i ett industriområde i Uppsala. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket så var det när en operatör, en man i 35-årsåldern, skulle gå in i ett maskinområde på arbetsplatsen som något inte gick som planerat. Enligt anmälan stod en maskin i manuellt läge, vilket innebär att den inte ska kunna snurra.

Men i det här fallet gick maskinen igång.

Fastnade – kollega tryckte på nödstopp

Mannen åkte med en bit och fastnade mellan bord och pelare och klämdes fast mellan bröstkorg och midja. En kollega tryckte på nödstopp och lyckades på så sätt backa maskinen för att få loss mannen. I samband med det föll han till golvet och var, enligt anmälan, under 20 minuter svår att få kontakt med.

Mannen fördes till Akademiska sjukhuset som beskrev hans tillstånd som allvarligt.

Utredning inledd

Polisen har skrivit en anmälan om vållande till kroppsskada och under onsdagen genomförde tekniker och en representant från Arbetsmiljöverket ett besök på arbetsplatsen. En fråga som ska att utredas är om arbetsgivaren vidtagit tillräckligt med åtgärder för att maskinen inte ska kunna gå att starta – ett så kallat säkert stopp.

Företagets vd beklagar det som har hänt.

– Det här var sämsta möjliga start på året, en allvarlig arbetsplatsolycka. Vi satte igång ett krisarbete direkt när det hände och har inlett en intern undersökning, säger han.

Skyddsombudet: Allvarlig och ovanlig olycka

Representanter från företaget har varit i kontakt med den skadade mannen under tisdagskvällen.

– Jag kan kan bekräfta att vi har pratat med honom, men jag vill inte säga mer än så.

SVT har varit i kontakt med huvudskyddsombudet på arbetsplatsen som inte vill uttala sig under pågående utredning. Han säger dock att det rör sig om en allvarlig och ovanlig olycka där det nu handlar om att göra allt som går för att händelsen inte ska upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.