Katedralskolan genomgår en renovering just nu, men på studentdagen kan eleverna springa ut från ekporten. Foto: SVT

Klart: Katte-eleverna får springa ut från ekporten

Uppdaterad
Publicerad

Katedralskolans elever i årskurs tre får springa ut från den berömda ekporten på deras studentdag. Renoveringen av skolan har hotat traditionen och frågan har varit omdiskuterad.

– Det känns jätteroligt, säger rektor Heléne Lagerquist.

En pågående renovering av Katedralskolan i Uppsala har gjort att eleverna inte kunnat gå i den äldre delen under deras gymnasietid. Renoveringen har hotat utspringet från ekporten på studentdagen.

Vid årskskiftet fick rektorn veta att det inte skulle vara möjligt med ett utspring därifrån då ett nytt projekt hindrade detta, renoveringen av aulan. Men nu står det klart att det blir ett utspring från ekporten och ett kontrakt är påskrivet.

– Jag har arbetat med frågan sedan jag fick ett nej och min avsikt har hela tiden varit att studenterna ska få springa ut från ekporten. Det är symbolen att gå ut från ekporten och den tröskeln som är viktig, säger Heléne Lagerquist.

Hon berättar att hon tycker att det är väldigt roligt att det nu är klart.

– Det känns jätteroligt, jag och eleverna är jätteglada, säger Helene Lagerquist.

Glada elever vid Katedralskolan

Fyra elever vid Katedralskolan har drivit frågan om att få springa ut därifrån, och de har samlat in över 500 namnunderskrifter för att visa deras missnöje om det inte hade blivit som önskat.

– Vi blev verkligen jätteglada! Vi har väntat på besked om hur vårt utspring blir och när det visar sig att vi nu till slut kommer få springa ut genom ekporten känns det så bra. Vi är väldigt tacksamma till alla som stöttat oss och skrivit under namninsamlingen och också väldigt tacksamma för Heléne som ändå lyckades lösa situationen! säger Mathilda Pettersson, elev i årskurs 3.

Anhöriga till de nyexaminerade studenterna kommer att vistas på något mindre utrymme på gården och eleverna kommer att gå i en bana i skolan där personal står längs med vid utspringet den 5 juni.

– Jag lovar att eleverna kommer att bära studentmössa istället för bygghjälm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.