Regeringen godkänner: Landstinget kan bli ”Region Uppsala”

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Uppsala län kan bli Region Uppsala. Det blir allt mer säkert, efter att regeringen idag beslutade att landstinget får ta över det så kallade regionala utvecklingsansvaret.

Bildandet av Region Uppsala är en helt skild process från den som pågår om bildandet av så kallade storregioner, som SVT Nyheter Uppsala berättat mycket om den senate tiden.

Dagens besked handlar om att landstinget i Uppsala tar över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen. Man slås också samman med Regionförbundet i Uppsala.

– Det här är ett viktigt steg mot ett regionaliserat Sverige med decentraliserat ansvar för utvecklingsfrågorna. Denna förändring underlättar den regionreform som vi arbetar med. Om vårt land ska hålla ihop så måste staten våga visa att man har tillit till den lokala och regionala nivån, skriver civilminister Ardalan Shekarabi, i ett pressmeddelande.

Nu ska också riksdagen ta beslut i frågan innan det blir helt klart. Förändringen väntas träda i kraft 1 januari 2017, och i praktiken innebär förändringen att en rad olika saker byter namn inom landstinget. Landstingsstyrelsen blir exempelvis regionstyrelse, och landstingsfullmäktige byter namn till regionfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Uppsala

Mer i ämnet