Syftet med sammanslagningen är att öka effektiviseringen, framförallt när det gäller regional utveckling. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nu skrotas landstinget – region från nyår

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet kommer landstinget i Uppsala län att vara ett minne blott, då blir vi nämligen Region Uppsala i stället.

Regeringen gav klartecken redan i våras och nu när riksdagen i veckan sagt ja står det klart.

– Nu slår vi ihop landstinget med Regionförbundet och bildar Region Uppsala, berättar det socialdemokratiska landstingsrådet Börje Wennberg.

Vad innebär det här för länets invånare?

– Medborgarna kommer nog inte märka av det, det blir ingen skillnad för skatten till exempel. Och de flesta känner nog inte ens till att det har finns något som heter Regionförbundet.

Nej, den politiskt styrda organisationen Regionförbundet, som består av representanter från länets åtta kommuner samt Uppsala läns landsting, har nog gått många förbi.

Förbundet har bland annat samverkat gällande socialtjänst, effektiva transporter, turism, stärkande av näringslivet och innovation.

”Kan hantera hela paletten”

Syftet med sammanslagningen är enligt Börje Wennberg att använda resurser på ett bättre och mer effektivt sätt.

– Organisatoriskt och praktiskt är det här fördelaktigt eftersom vi får ett organ som kan hantera hela paletten. Vi kommer nu att kunna flytta fram våra positioner för regional utveckling.

Han menar dessutom att det kan ses som en demokratisering.

– I Regionförbundet var de politiska representanterna indirekt valda av länets kommuner och landstinget, i Region Uppsala blir alla direktvalda.

Politisk enighet råder

Börje Wennberg berättar att det råder politisk enighet över partigränserna och i samtliga av länets kommuner gällande sammanslagningen.

– Jag kan inte se några negativa konsekvenser. Eller, det skulle vara om det sköts illa och kommunerna kommer i kläm, men det tror jag inte kommer att hända.

Om det nu är så bra, varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Vi hade gärna gjort det tidigare om det varit möjligt, men först nu är det klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Uppsala

Mer i ämnet