Landstinget blir ”Region Uppsala”

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget och Regionförbundet slås ihop efter årsskiftet och bildar Region Uppsala.

På måndagens pressträff kunde majoriteten i landstingsstyrelsen bekräfta att landstinget i Uppsala län efter årskiftet blir Region Uppsala.

Enligt landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S) och landstingsrådet Johan Edstav (MP) är alla partier överens i frågan.

LÄS MER: Regeringen godkänner ”Region Uppsala”

Majoriteten i landstingsstyrelsen ser i förslaget ett stärkt demokratiskt inflytande, att kunskap och kompetens samlas i en organisation och bättre samordning.

– Det blir tydligare vem som ansvarar för vägar och järnvägar. Och de som arbetar i företag och utvecklar företag kommer lättare kunna veta vilka politiker de ska vända sig till, säger Johan Edstav (MP).

Enligt vice ordföranden i landstingsstyrelsen kommer bytet att underlätta för personer i kontakt med politiker.

– Regionen får en palett med frågor, fler än förr. Människor som inte känt så mycket för regionvalet och som är intresserade av infrastruktur eller näringslivsfrågor eller naturfrågor, de kommer få tydlighet vilka politiker i regionen som ansvarar för dessa frågor, säger Johan Edstav (MP).

Formellt fattas beslut den 31 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Uppsala

Mer i ämnet