Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Tre frågor om folkomröstningen. Foto: Pontus Stark

Klart: Uppsalaborna ska folkomrösta nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalaborna ska folkomrösta nästa sommar. Det presenterade Utvecklingspartiet demokraterna (UP) med Stefan Hanna i spetsen under tisdagen. Men exakt vad som ska stå på röstkorten är inte bestämt.

– Nu går startskottet för vilka frågor som ska ställas. Och det är en process med alla partier i kommunfullmäktige, säger Stefan Hanna (UP).

Den 6-9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Det är också då som Uppsala kommun planerar att hålla en folkomröstning om stadens utveckling. Tidigare har det en folkomröstning om spårväg varit på tal.

– Men jag tror frågan blir bredare än så. Just nu är det större politisk oenighet än på länge kring översiktsplanen för Uppsala och stadens utveckling. Därför ska vi rådfråga Uppsalaborna, säger Erik Pelling (S) ordförande i kommunstryrelsen.

Oppositionen är kritiska till förslaget.

”Det är helt oseriöst. Vad ska folkomröstningen ens handla om? Inte ens det har de enats om. Spårväg? Utbyggnad?”, skriver Therez Almefors (M) kommunalråd i en kommentar till SVT.

Hösten 2024 är tanken att en ny översiktsplan för Uppsala presenteras. Folkomröstningen ska användas som underlag när man utformar den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.