Klassiskt Flogstavrål i ny ”Trumpning”

Uppdaterad
Publicerad

Det vida kända och klassiska Flogstavrålet fick under onsdagen en ny Trumpning. I vanlig ordning ångestvrålades det nämligen under onsdagen vid 22-tiden i studentområdet Flogsta i Uppsala, men denna gång inte mot tentor och duggor utan mot USA:s 45.e president: Donald Trump. Och enligt studenten Julia Wahlberg var skriken högre än vanligt.

– Det var bara så skönt att få skrika ut sin ångest och tydliggöra att man inte höll med om det som hänt. Det hjälpte, säger sjuksköterskestudenten Julia Wahlgren, 21.

Under onsdagen vrålades det i vanlig ordning i Flogsta i Uppsala. ”Flogstavrålet” har funnits sedan 1970-talet och är ett tillfälle för boende studenter i det studenttäta området Flogsta att få utlopp för sin ånget – ofta kopplade till allmän plugg- eller tentaångest (i alla fall enligt sägnen). Dock fick vrålet undet onsdagen en annan tappning. Detta efter att tusentals studenter gått ihop på Facebook i ett upprop och aviserat att kvällens vrål skulle tillägnas, enligt dem, det felaktiga valet av Donald Trump som USA:s 45:e president.

”Vi skrek så högt vi kunde”

– Jag och mina korridorskompisar skrek så högt vi orkade. Det stod också mycket folk på gatan och det satt också folk i bilar. Så brukar det oftast inte vara, säger studenten Julia Wahlgren.

Julia Wahlgren var en av dem som vrålade igår.

Enligt Julia Wahlgren var just onsdagens vrål ett sätt för henne att höja sin röst. På flera olika sätt.

– Han är ju demokratiskt vald och det respekterar jag förstås, men jag tycker ändå illa om det. Igår kunde man få ut sina känslor om det. Det är i princip den enda jag och mina kompisar snackade om igår, säger hon.

”Det bådar inte gott”

Och även om faktumet att Donald Trump blir president för ett land långt ifrån Sverige så menar Julia Wahlgren att vrålandet är mer än legitimt.

– Han är snart världens kanske mäktigaste man. Och med hans värderingar så tycker jag att det inte bådar gott. Han kommer ju kunna påverka mycket och dessutom så tycker jag detta är ett tecken i tiden. Vilket jag ogillar.

Hur menar du?

– Han står för så mycket som jag inte står för. Många av de sakerna han har sagt är helt galna. Till exempel om invandrare, kvinnor och miljön, säger hon.

Men hur kan du med säkerhet veta att det, enligt din mening, skulle blivit bättre om Hillary Clinton valts?

– Det kan man så klart inte veta, men utifrån det han hittills har sagt och den politik han har sagt att han ska föra så tror jag att vi är på väg åt fel håll.

Symbolvärde

Men hur mycket betyder då ett vrålande i Sverige i det stora hela?

– Det är ett symboliskt värde. Donald Trump kommer bli ansiktet utåt för kanske världens mäktigaste land – en symbol, så då är det också skönt att även i Sverige här kunna påverka och göra det lilla man kan. I alla fall visa att man inte håller med, säger hon.

I spelaren överst kan du höra hur det lät under onsdagens vrål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Uppsala
Mer Nyheter