Johan Austad har tävlat i SM sedan han var 16. Foto: SVT

Klättrar för att vinna SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Idag svajar det extra mycket i trädkronorna i Stadsträdgården i Uppsala. Men det är varken fåglar eller ekorrar som är i rörelse, utan tävlande i SM i trädklättring.

Vid Parksnäckan i Stadsträdgården inleddes på fredagsmorgonen SM i trädklättring. Såväl elitklättrare som nybörjare slåss om titlarna i fem olika moment såsom räddning, arbetsklättring och kastlina.

– Vissa grenar är tidsmässiga, i andra grenar bedömer man säkerheten och smidigheten, och hur de utför momenten. Hur de rör sig, och vad de gör för val i trädet, säger Eva Persson från Svenska trädföreningen som är SM-ansvarig.

Mästarmöte på lördagen

Helhetsbedömningen avgör sedan vilka i elitklasserna som går vidare till ett mästarmöte på lördagen. Till skillnaden från fredagens tävlingsmoment avgörs lördagens möte i ett och samma träd.

– Det är roligt att Uppsala får stå värd för trädklättrings-SM. Sverige har duktiga arborister och SM sätter Uppsala på kartan, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden vid Uppsala kommun.

VIDEO: Vågar du följa med upp i trädet?

Började tävla som 16-åring

Johan Austad från Göteborg har rest till SM-mästerskapen med sina arbetskamrater. Han är nu 21 år gammal och berättar att han deltagit i SM sedan han var 16.

– Det är jättekul att vara här och att få göra det tillsammans med kamraterna.

Är det inte lite stressigt att tävla i trädklättring?

– Nej de första gångerna var det lite nervigt men nu är det bara roligt. Jag var bara ett par poäng från finalen förra året så om jag når den i år blir jag nöjd!

Lockar internationella klättrare

Trots att titeln som svensk mästare endast kan vinnas av en svensk lockar den även deltagare från bland annat Danmark, Tyskland och England. Barn bjuds in att pröva på trädklättring, och kan även få åka häst och vagn i samband med tillställningen. Prisutdelningen hålls i Parksnäckan på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.