Strax före klockan 12 samlades elever på Forumtorget i Uppsala för att strejka för klimatet. Foto: SVT

Kommunen: Elever får inte strejka för klimatet – riskerar ogiltig frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Miljöaktivisten Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk för klimatet hålls i Uppsala och Knivsta i dag. Men elever som deltar på skoltid får ogiltig frånvaro.

Syftet med manifestationen är att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationella klimatmålen. Totalt har manifestationer registrerats i 1 700 städer runt om i världen, i Sverige ordnas klimatstrejk i minst 114 städer.

I Uppsala samlas skolelever på Forumtorget klockan 12, en manifestation som får uppbackning av organisationen Klimatstudenterna. Men deras medverkan är inte helt okontroversiell: Elevers medverkan har väckt diskussioner i veckan.

– Det här är ju behjärtansvärt, men vi måste följa lagen – så om eleverna är frånvarande måste de ju få frånvaro, säger Christine Kastner Johnson, chef för kommunala gymnasieskolan i Uppsala.

Det direktivet har gått ut till alla rektorer inom grund- och gymnasieskolan i Uppsala.

– Och eleverna kan ju inte få ledigt för att strejka, det blir lite märkligt. Men för oss i skolan är det positivt att frågan om klimatet lyfts och får skjuts av elever som engagerar sig, säger hon.

En av eleverna som trotsar skolplikten under fredagen är Tora Carlberg.

”Kan inte säga att det är ok”

Henrik Ljungblom, rektor på Nannaskolan, är en av dem som kommer att ge elever som går till klimatstrejken i dag ogiltig frånvaro.

Han tycker som privatperson att initiativet klimatstrejken är fantastiskt.

– Men som rektor kan jag inte säga att det är okej att eleverna skolkar för att protestera, säger Henrik Ljungblom.

Men varför får inte eleverna gå dit på skoltid?

– Då blir det som om jag bestämmer vad vi ska tycka som skola, och det blir inte bra.

Varför kan inte de som vill få gå dit?

– Nej, det blir också fel. Hur skulle jag till exempel göra om det var en fråga som skolan inte stod för?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.