Sara Orebrand är sportchef för Sirius innebandy IBK dam, och en av initiativtagarna till satsningen på en mer jämställd idrott i Uppsala. Foto: SVT/Stefan Larsson

Klubbar och företag i Uppsala satsar på jämställd idrott

Uppdaterad
Publicerad

Fem Uppsalaklubbar har gått ihop för att göra idrotten i Uppsala mer jämställd. En av visionerna är att idrottande kvinnor ska tjäna lika mycket i lön som männen om bara några år.

Sara Orebrand, sportchef för Sirius IBK dam och en av initiativtagarna till satsningen 50/50, ser två stora utmaningar för att visionen om en idrott där kvinnor och män har samma förutsättningar ska bli verklighet: Pengar och förlegade kulturer.

– Det kan ligga i företags kulturer att exempelvis välja att sponsra herridrott för att det är störst chans att synas där. Nu kommer jag vara krass, men enligt mig är det bullshit och ett synsätt som måste ändras, säger hon.

Lika lön förutsättning för elitsatsning

En av dem som är engagerad i satsningen är Uppsala baskets lagkapten Agnes Nordström, som betonat vikten av jämställdhet som en förutsättning för att kunna satsa på sin idrott.

– Det här jämställdhetsarbetet kan ge flera kvinnor möjlighet att elitsatsa, och på så sätt också generera fler kvinnliga förebilder inom idrotten, säger Agnes Nordström.

– I framtiden hoppas vi att människor utifrån ska prata om Uppsala som ett föredöme för jämställd idrott, säger Sara Orebrand.

Mer om 50/50

Bakom satsningen 50/50 står fem av stadens idrottsklubbar: Uppsala basket, Sirius innebandy, Almtuna IS, BOIS och GUSK tillsammans med SH bygg, sten och anläggning samt Sportfastigheter.

Satsningen 50/50 drog igång i höstas och sedan dess har man bland annat anordnat ett seminarium där man diskuterat med tjejer och kvinnor inom klubbarna hur jämställdhetsarbetet ska gå till.

På torsdag anordnas ytterligare ett seminarium där initiativtagarna har bjudit in ledningsgrupper från klubbar och företag i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.