Knivsta hamnar i bottenskiktet i skolrankingen, Uppsala ungefär i mitten. (Arkivbild) Foto: arkivbild TT

Knivsta i botten i ny skolranking

Uppdaterad
Publicerad

Knivsta hamnar i bottenskiktet när Lärarnas riksförbund rakar kommunernas satsningar och resultat i skolan. Uppsala är den kommun i länet med högst placering.

Lärarnas riksförbund har vägt ihop de resurser varje kommun avsätter till skolorna och lärarnas löner, andel behöriga lärare samt elevernas betygsresultat.

Knivsta hamnar på plats 284 av landets totalt 290 kommuner.

Bengt-Ivar Fransson (M), ordförande i Utbildningsnämnden i Knivsta, tycker inte att rankingen ger en rättvis bild.

– Vi har ju låga kostnader för utbildning i Knivsta och det ger oss en låg ranking, vi har också låga lärarlöner.

Betyder det att ni snålar på skolan?

– Nej, vi har de pengar vi har. Totalt lägger vi 60 procent av budgeten på skolan, säger Bengt-Ivar Fransson.

Vad tänker ni om att hamna på den här bottenplaceringen?

– Vi får analysera det noggrannare, såklart ska vi lära oss av den kritik vi får men det finns en annan bild än att vi ligger på plats 284. Vi är en bättre skolkommun än så, till exempel har vi höga meritvärden och 90 procent av grundskoleeleverna får betyg så att de kommer in på gymnasiet – där ligger vi högst i länet.

Uppsala är den kommun i länet som placerar sig högst i rankingen med plats 125. Lärarnas riksförbund har tagit hänsyn kommunernas utgångsläge vad gäller till exempel skatteunderlag, invånarnas utbildningsnivå och andel nyinvandrade elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.