Knivsta kommun tänker inte återbetala felaktigt utfärdade parkeringsböter

Uppdaterad
Publicerad

Knivsta kommun tänker inte betala tillbaka några pengar för de tusentals parkeringsböter som kommunens parkeringsvakt felaktigt utfärdat under flera år. Det uppger samhällsbyggnadschefen för SVT Uppsala under onsdagen.

Det var i somras som det upptäcktes att Knivsta kommun under flera år anlitat en parkeringsvakt utan förordnande. I och med det blev 2 216 böter, som utfärdats mellan 18 september 2014 och augusti 2018 ogiltiga, och skulle betalas tillbaka.

Men nu uppger Knivsta kommun att man inte tänker betala tillbaka några pengar.

– Vi har gjort fel för fyra år sedan med förordnandet, men vi kommer inte betala med kommunens skattemedel för att någon har parkerat fel, säger Emma Lundbergh, samhällsbyggnadschef vid Knivsta kommun.

Lägger över ansvaret på Transportstyrelsen

Enligt kommunen är Transportstyrelsen den nu samordnande instansen när det kommer till de felaktigt utfärdade parkeringsböterna. Men Transportstyrelsen å sin sida väntar fortfarande på besked från kommunen om hur kommunen väntas göra, för att myndigheten i sin tur ska kunna gå vidare.

– Vår sista uppgift är att vi väntar på kommunens beslut. Om detta är deras formella ställningstagande så förstår jag att personer kan bli frustrerade, säger Magnus Svensson, verksamhetsutvecklare vid Transportstyrelsen.

Eventuella Knivstabor som fått en felaktigt utfärdat bot ombeds i stället bestrida den via polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer