En parkeringsvakt i Knivsta jobbade i flera år utan förordnande. Nu vill Knivstavbor ha tillbaka pengarna för felaktiga p-böter. Foto: SVT/montage

Knivsta kommun anmäls till JO – parkeringspengar saknas

Uppdaterad
Publicerad

En Knivstabo anmäler nu Knivsta kommun till Justitieombudsmannen (JO). Bakgrunden är de böter som kommunen felaktigt utfärdat, men där pengarna – i det här fallet – dröjt i åtta månader.

Det var i somras som det upptäcktes att Knivsta kommun under flera år anlitat en parkeringsvakt utan förordnande. I och med det blev 2 216 böter, som utfärdats mellan 18 september  2014 och augusti 2018 ogiltiga, och skulle betalas tillbaka.

”Vad kommunen kan erfara ska felaktigt utfärdade parkeringsböter från den här perioden återbetalas. Återbetalningen ska enligt lag skötas av Transportstyrelsen och nu sker en dialog mellan Knivsta kommun och Transportstyrelsen kring hur det ska ske”, står det på Knivsta kommuns hemsida.

Transportstyrelsen saknar uppgifter?

I anmälan till JO, som SVT Nyheter Uppsala tagit del av, så står det att Transportstyrelsen inte har fått uppgifter om att pengarna ska betalas tillbaka.

Personen som lämnat in JO-anmälan har under den aktuella perioden fått sex böteslappar för att en motorcykel parkerats på ett felaktigt sätt på kommunal mark. Det totala bötesbeloppet ligger på 2 400 kronor. Men trots att det har gått åtta månader sedan felet upptäcktes med parkeringsvakten, så har det inte kommit några pengar från Transportstyrelsen.

– Jag måste göra rätt på mitt jobb, och då ska kommunen också göra det. Jag vill ha mina pengar tillbaka, säger personen bakom JO-anmälan till SVT Nyheter Uppsala.

Har inte fått ordentlig hjälp

Hon menar att Knivsta kommun inte informerat Transportstyrelsen ordentligt om vad som ska göras. Hon tycker heller inte att kommunen hjälpt till att lösa frågan på ett bra sätt.

Peter Evansson (S) kommunstyrelsens ordförande i Knivsta. Foto: svt

”Ingen vidare information alls om detta, mer än att pengarna ska komma tillbaka automatiskt enligt lag”, står det i anmälan.

Peter Evansson (S) är kommunalråd i Knivsta.

Är det rimligt att man ska behöva vänta i åtta månader på att få tillbaka pengar efter att böter betalats ut på ett felaktigt sätt?

– Spontant, så ska det inte vara, säger Peter Evansson.

Har Knivsta kommun sett till att Transportstyrelsen fått allt underlag man behöver för att kunna göra utbetalningar?

– Det är min uppfattning. I alla fall tills dess att du ringde. Jag får titta närmare på det här.

Den 22 augusti 2018 fattades beslut om att ge parkeringsvakten förordnande och sedan dess har vakten haft laglig rätt att utfärda parkeringsböter.

Hur har det gått med dina eventuella parkeringsböter som du  har fått i Knivsta under perioden 2014 och 2018? Skriv gärna till uppsala@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer