Foto: SVT

Knivsta kommun vill försätta Mojjen i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Knivsta kommun har ansökt om att försätta Mojjen i konkurs. Det eftersom försöken att driva in den skuld Mojjen har till kommunen misslyckats.

Sen en tidigare är företaget Mojjen ålagd att betala Knivsta kommun dess utgifter för en tidigare rättegång där utfallet föll till kommunens fördel. Skulden har dock inte betalats då Mojjen saknar tillgångar.

Knivsta kommun har därför i dagarna valt att ansöka om att Mojjen ska försättas i konkurs – i förhoppning om att få in pengarna genom ett eventuellt konkursbo.

Bråket om korvmojjen

”Inte drastiskt”

– Jag tycker inte det är så drastiskt. Det skulle vara mer drastiskt att inte försöka få in de pengar som skattebetalarna stått för i koppling till den tidigare rättegången, säger kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M) som var en av de många som var med och tog beslutet om ansökan.

Beslutet togs nyligen på kommunstyrelsens sammanträde och kommunen har nu valt att utse ett antal ombud som ska driva frågan vidare i tingsrätt.

– Det enda jag kan bekräfta är att det finns ett uppdrag, säger kommunens ombud advokat Yngve Kilhström.

Kapital ska fram

Förhoppningen är att en konkursförvaltare eventuellt ska kunna frambringa det kapital som kommunen har rätt till sedan tidigare beslut. Sammanlagt rör det sig omkring 600.000 kronor.

– Det är ju upp till konkursförvaltaren egentligen och se vilka möjligheter som finns – men sen finns alltid möjligheten att göra ägaren till Mojjen personligt skyldig till skulden, säger kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M).

Som fordringsägare har man rätt att ansöka om konkurs för ett företag man själv inte äger eller driver förutsatt att tidigare försök till skuldindrivning misslyckats.

– Det är ju vanligare att det är företag eller juridiska personer själva som ansöker om konkurs, men det är inte ovanligt att någon annan gör det åt någon annan. Ta Skatteverkets ansökningar mot privatpersoner till exempel, säger Carin Westerlund, rådman vid Uppsala tingsrätt.

Oförmågan att betala skulden [obestånd red. anm.] ska vara dokumenterad. Detta görs oftast genom Kronofogdens agerande.

– Kronofogden har gjort försök att få in skulden men har inte kommit hela vägen, säger Klas Bergström (M).

Ägaren kommer motsätta sig

Mojjens ägare Staffan Vikström kommenterar konkursansökan så här:

– Jag kommer motsätta mig det.

Finns det någon möjlighet att få fram kapitalet?

– Mojjen har inga tillgångar. Kommunen har ju redan tagit allt som går att ta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråket om korvmojjen

Mer i ämnet