Ardalan Shekarabi under en pressträff med den nya regeringen efter regeringsförklaringen i Riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Knivstabon Shekarabi tar plats i regeringen

Uppdaterad
Publicerad

För 25 år sedan var han en gömd flykting i Sverige. Nu är han landets nye civilminister.

– Jag har en skyldighet att ta med mig det perspektivet, säger Knivstabon Ardalan Shekarabi.

Han är född 1978 i Manchester, Storbritannien, men uppvuxen utanför Teheran i Iran. 1989 flydde han till Sverige med sin mor. Asylansökan avslogs dock, och Shekarabi och hans mor gick under jorden. Några år senare fick de uppehållstillstånd av humanitära skäl.

1993 gick han med i SSU och tio år senare valdes han till ordförande. Innan dess hann han vara ordförande för Upplands SSU-distrikt. Efter avslöjanden att pengar från en utvecklingsfond använts till Shekarabis kampanj avgick han 2005.

Efter valet 2014 – SVT Uppland

– Jag skulle ljuga om jag sade att det inte påverkat mig, säger han.

Som civilminister får han ansvar för frågan om offentliga upphandlingar och kommunerna. Det kan låta litet tråkigt, men är mycket genomtänkt. Som jurist doktorerar Shekarabi i just de frågorna, och han har arbetat med partiets politiska utveckling på området.

– De här frågorna har jag ägnat de senaste åren åt, så det känns väldigt roligt, känns som en dröm. Vi ser ju offentliga upphandlingar som ett strategiskt verktyg för att uppnå samhällsmålen, säger han.

De offentliga upphandlingarna omfattar 600 miljarder kronor årligen.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S)

  • Ardalan Shekarabi är 35 år.
  • Doktorand inom upphandlingsrätt vid Juridiska institutionen vid Uppsala universitet.
  • Socialdemokratisk riksdagsledamot sedan 15 april 2013.
  • Suppleant i finansutskottet.
  • Ardalan Shekarabi ledde den socialdemokratiska kriskommissionen efter valet 2010.
  • Han var förbundsordförande för SSU 2003-2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – SVT Uppland

Mer i ämnet