Det handlar om Peter Gembäck, Urban Fält och Åsa Waldau, tidigare pastorer inom Knutbyförsamlingen. Foto: SVT

Åsa Waldau döms för åtta fall av misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Det blir fällande domar för de tre pastorerna i Knutbyförsamlingen. Åsa Waldau döms för åtta fall av misshandel, men frias för sex tillfällen.

Peter Gembäck och Urban Fält får villkorliga domar.

Efter en drygt tio dagar lång rättegång har domen fallit mot de tre pastorerna i Knutbyförsamlingen.

Ledargestalten Åsa Waldau, som hade epitetet ”Kristi brud” och numera heter Jacobsson, åtalades för misshandel gentemot sex församlingsmedlemmar. Hon döms nu till villkorlig dom och samhällstjänst för åtta fall av misshandel mot fem av dessa – och frikänns från sex fall.

Knutbyrättegången

Tingsrätten anser att straffvärdet uppgår till fyra månaders fängelse, men Waldau slipper anstalt då det har gått lång tid sedan brotten begicks och hon anses lämplig för samhällstjänst.

Hon behöver inte betala sina rättegångskostnader då hon saknar inkomst.

”Det känns rätt”

Pastorn Urban Fält döms till villkorlig dom och samhällstjänst för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Han ska även betala 85 000 kronor i skadestånd till den då 17-åriga flickan han utnyttjade.

Peter Gembäck döms till villkorlig dom och drygt 20 000 kronor i dagsböter för misshandel och olaga tvång.

Han sade efter att ha läst domen att det kändes ”rätt”.

”De hörda personerna har i långa och känslosamma berättelser återgett hur de levt i ett starkt hierarkiskt sammanhang där det har förekommit våld och förnedring”, skriver Uppsala tingsrätt i ett pressmeddelande.

Advokat Leif Ericksson företräder en av målsägandena, och säger att hans klient gärna hade sett ett fängelsestraff.

Kammaråklagare Liselott Herschend säger till SVT att hon överlag är nöjd med domen och att hon förstår hur rätten har resonerat. Hon har inte tagit ställning till om hon tänker överklaga till hovrätten, men säger att det inte lutar åt det.

Anmälde själv

Förundersökningen inleddes efter att Peter Gembäck, som kom till Knutby 1997 och tillhörde det högsta maktskiktet i församlingen, i september 2017 gick in på polishuset i Uppsala och anmälde sig själv och det två andra pastorerna. Han har erkänt ett fall av misshandel och ett fall av olaga tvång.

Åsa Waldau har under rättegången erkänt visst våld, men inte i den omfattning som hon stod åtalad för – totalt 14 tillfällen.

– Jag vet att jag har knuffat henne, jag har dragit i håret och förmodligen tryckt henne mot väggen, berättade hon i polisförhör angående en av misstankarna.

Pastorn Urban Fält tvingades för fyra år sedan bort av medlemmarna. Under rättegången har han sagt att han och 17-åringen haft en relation, men hävdat att flickan varit ”drivande”.

”Urban Fält har uppgett att gärningen vidtagits inom ramen för en andlig strid och varit sanktionerad av Gud”, står att läsa i domen.

Detta har hänt i Knutby

Den 10 januari 2004 hittades pastorn Helge Fossmos hustru dödad i parets bostad i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. I grannhuset hittades en 30-årig man skottskadad. Fossmo dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord respektive mordförsök och en kvinna kallad barnflickan, som utförde gärningarna, fick rättspsykiatrisk vård.

Händelsen ledde till att strålkastarljuset riktades mot den Filadelfiaförsamling som Fossmo tillhört, där också pastorn Åsa Waldau var en ledargestalt. Efterhand framkom uppgifter om gruppens speciella tolkning av Bibeln, där man tytt begreppet Kristi brud som att det var en person — nämligen Åsa Waldau. Hon slutade efter några år som pastor men hade fortsatt en mycket stark ställning.

I september 2017 polisanmälde en av församlingens pastorer, Peter Gembäck, olika händelser som ägt rum under 2010-talet. Det handlade om att Åsa Waldau, och han själv, misshandlat flera församlingsmedlemmar. En förundersökning inleddes som ledde fram till det åtal som nu prövas av Uppsala tingsrätt.

I december förra året beslutade Örebro tingsrätt att Helge Fossmos straff ska tidsbestämmas till 26 års fängelse. Det innebär att han kan bli villkorligt frigiven våren 2021. Barnflickan släpptes 2011.

Församlingen i Knutby lades ned 2018.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet