Knutbypastorer inför rätta i dag – stort medieuppbåd väntas

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen startar rättegången mot de tre före detta Knutbypastorerna som bland annat åtalats för att ha misshandlat flera församlingsmedlemmar. Ett stort medieuppbåd väntas inta sal 11 vid Uppsala tingsrätt.

En av de åtalade är Åsa Waldau, som numera heter Jacobsson. Hon misstänks ha misshandlat sex olika personer under åren 2014-2016. Peter Gembäck, vars polisanmälan ligger till grund för åtalet, har själv erkänt ett fall av misshandel och ett fall av olaga tvång. En tredje pastor har åtalats för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Rättssalen har 40 platser – 30 av dem är avsatta för medier och tio för allmänheten. Förutom lokala och nationella medier ska ett stort internationellt filmbolag bevaka rättegången.

Knutbyrättegången
Det finns 40 platser för åhörare i rättssalen. Foto: SVT/TT/Åklagarmyndigheten

Vill ha stängda dörrar

Åklagaren i målet, Liselott Herschend, har begärt att hela rättegången ska hållas bakom stängda dörrar. Det betyder att inga åhörare alls får sitta med i rättsssalen. Bakgrunden till åklagarens begäran är åtalspunkten som handlar om sexuellt utnyttjande, där offrets namn är sekretessbelagt.

– Det handlar om att ingen ska råka säga hennes namn. Många i målet känner ju varandra och man kan inte kräva av de som förhörs i rätten att inte försäga sig, säger Liselotte Herschend.

Men enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem skulle ett beslut om helt stängda dörrar skulle vara anmärkningsvärt eftersom domstolarna ska värna om största möjliga öppenhet.

– Det skulle förvåna mig oerhört, jag tycker att åklagarens begäran känns jättekonstig i en tid då öppenhet är viktig – det handlar mycket om att stärka förtroendet för domstolen, säger Alhem.

Beslut väntas direkt

Huruvida det blir stängda dörrar eller inte är upp till tingsrätten att besluta, ett beslut som väntas komma direkt när rättegången drar i gång klockan nio.

Förhandlingarna i tingsrätten beräknas pågå i tio dagar och ska, om planeringen håller, avslutas i början av februari.

Hör mer om den kommande rättegången i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet