Kocken: ”Lugn och ro är a och o”

Uppdaterad
Publicerad

På Nannaskolan i Uppsala har man på produktionssidan halverat matsvinnet de senaste fyra åren. Kocken Sofia Treekrem-Runge ger tre tips som har funkat för dem.

I Uppsala kommun slängs totalt ungefär 1,5 ton mat per dag i skolorna och det har inte förbättrats de senaste två åren. Inom kommunen säger man sig dock jobba på alla sätt som går för att minska svinnet.

– Bara genom att mäta matsvinnet och synliggöra det har man sett att det gör eleverna medvetna. Det började vi med 2012. Vi försöker också att laga efterhand så att vi inte överproducerar. Vi har möjlighet att kyla ner mat om vi ser att det blir för mycket över, så kan vi använda den en annan dag, säger Sara Nygårdh som är kvalitetsansvarig på Uppsala kommuns måltidsservice.

Är du nöjd med kommunens arbete?

– Vi kan alltid bli bättre. Vi behöver jobba mer med det här, det är ett jätteviktigt ämne, säger Sara Nygårdh.

Under nästa år ska kommunen bland annat jobba inom EU-projektet ”Lowinfood” som syftar till att minska matsvinnet.

Minskat svinn på produktionssidan

På produktionssidan har kommunen däremot lyckats minska svinnet med ungefär en fjärdedel på senare år. Och på Nannaskolan har man till och med halverat svinnet de senaste fyra åren.

– Man får anpassa sig och lära känna sin publik, säger Sofia Treekrem-Runge som är kock på Nannaskolan.

I videon ovan ger hon tre tips om hur de har lyckats sänka matsvinnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.