Det är egen båt som gäller om Louise Westerberg från Ormön vill ta sig fram. Foto: Magnus Hellström/SVT

Skärgårdsbor kräver anropsstyrd kollektivtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas resealternativ för dem som bor på öarna söder om Gräsö, eftersom det inte finns någon kollektivtrafik dit. Nu vill dom boende se anropsstyrd kollektivtrafik till öarna. En bra idé, tycker både Region Uppsala och Östhammars kommun, men det kan dröja innan det blir verklighet.

Vill du komma ut till öarna söder om Gräsö så är det till Espskärs brygga du kommer med kollektiva färdmedel, men inte längre. Problematiskt anser Louise Westerberg som bor på Ormön. Ska hon ta sig till affären så blir det i egen båt.

– Det brukar vara runt jul som det blir kärvt, när isen börjar lägga sig på nätterna, säger Louise Westerberg.

Det bor ett 40-tal personer på öarna Hälsingen, Stora Risten, Ormön och Fälön. Nu vill Louise Westerberg få en anropsstyrd kollektivtrafik med båt, något som finns i andra skärgårdar i Sverige, men inte i Uppsala län.

Kan bli verklighet

– Vi har kollektivtrafik till samhällen med 200 invånare och det finns många ställen i Uppsala län som bara har skolbuss, säger regionrådet Johan Örjes (C).

I september ska regionens trafikförsörjningsprogram revideras. På Region Uppsala utesluter man inte att anropsstyrd kollektivtrafik kan bli verklighet i framtiden, men då vill man också ta över färdtjänsten från kommunerna.

– Det kräver att man för över resurserna från kommunerna till regionen men det kommer säkert inte att bli gjort på flera år, säger Johan Örjes (C).

– Det känns ju jättebra om vi kan hitta en sådan lösning, säger Östhammars kommunalråd, Margareta Widén-Berggren (S).

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer