Enhetschefen på kommunen i Uppsala län meddelar att händelsen ska utredas. Foto: SVT

Kommun får kritik för HVB-placering

Uppdaterad
Publicerad

Flera tonårspojkar misstänks ha blivit utnyttjade av ägaren till ett HVB-hem i Kramfors, där de bodde.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar nu kritik mot den kommun i Uppsala län, som placerade en av pojkarna på boendet.

För två dagar sedan beslutade IVO att återkalla ägarens tillstånd att bedriva hem för vård och boende. Anledningen var att det finns mycket allvarliga missförhållanden på boendet.

Myndighetens tillsyn visade bland annat att verksamheten har bedrivits i ”undermåliga” lokaler. På fasaden flagnade puts och byggnaden gav ett obebott intryck. Inomhus låg det slängda fimpar på golvet, och hela huset beskrivs som smutsigt och skräpigt.

HVB-hem i Kramfors

Saknar ”relevant utbildning”

Boendet har även saknat både föreståndare och personal med relevant utbildning och erfarenhet för den målgrupp som verksamheten har tillstånd för. Boendet har dessutom skrivit in barn från en målgrupp som man inte haft tillstånd för.

Pojken från Uppsala län tillhör den målgruppen. Enligt IVO har han mycket omfattande behov av stöd, vilket han inte har erbjudits på HVB-hemmet i Kramfors.

Kommunen ska utreda

IVO riktar kritik mot kommunen där pojken är skriven och som placerade honom på boendet. Myndigheten skriver att kommunen har åsidosatt sina skyldigheter att kontrollera att HVB-hemmet är lämpligt, utifrån den enskildes behov och verksamhetens tillstånd.

En verksamhetschef på kommunen i fråga säger att man nu ska utreda vad som skett.

– Vi får naturligtvis titta närmare på ärendet och kontrollera på om vi har brustit någonstans. Och om det är så får vi se över våra rutiner så att det inte händer igen, säger verksamhetschefen.

Vad har ni för rutiner när ni ska placera ett barn på ett HVB-hem?

– Vi tittar normalt sett alltid på om de har tillstånd och om det är ett lämpligt boende för den enskilde individen och dess behov. Vi gör en matchning så att det passar den enskilde, utifrån att den enskilde vill vara på det boendet.

Efter att kommunen fick kännedom om IVO:s kritik har pojken flyttats från boendet, något han enligt enhetschefen på kommunen också ville själv.

Hur mår han i dag?

– Det senaste jag hörde var att han mådde ganska bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HVB-hem i Kramfors

Mer i ämnet