Foto: SVT

Kritiserat HVB-hem slank igenom kontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Det nu stängda HVB-hemmet i Kramfors fick bra betalt för att ta hand om ensamkommande barn. Bara från Nordanstigs kommun rör det sig om utbetalningar till ägarinnan på runt tre kvarts miljon, för tre placerade ungdomar.

I början av förra veckan återkallade Inspektionen för vård och omsorg, IVO tillståndet för det kritiserade HVB-hemmet i Ångermanland.

Orsaken var att ett besök på plats visade grava brister, både vad gäller lokalerna och personalen. Men samma myndighet besökte lokalerna så sent som i oktober på en oanmäld inspektion.

HVB-hem i Kramfors

”Ingen synlig verksamhet”

– Det fanns ingen synlig verksamhet, inga ungdomar eller personal på plats. Vi kontaktade ägaren som då uppgav att de inte hade några ungdomar placerade i HVB-hemmet, säger Pia Eriksson på IVO.

Men Nordanstigs kommun hade vid tidpunkten en ungdom placerade på hemmet. Och skickade sedan två till. Grundkostnaden var 1850 kronor per person och dygn.

1850 kr i dygnskostnad

Kommunen har betalat drygt 700 000 kronor har kommunen betatalat till ägarinnan, för placeringarna, som började i juni i fjol.

När det framkom uppgifter om att ägarinnan misstänktes ha ett förhållande med en av ungdomarna omplacerade kommunen samtliga. Men faktum är att handläggare på kommunen besökt boendet vid fem tillfällen, utan att slå larm.

Ingen slog larm

– Handläggare har varit där. De delar av lokalerna som vi har sett har vi inte haft någon anmärkning på då, säger chefen för Individ- och familjeomsorgen i Nordanstig Kenneth Larsson.

Kommunen var också omedveten om att IVO gjort en inspektion på boendet i oktober i fjol och inte funnit några spår av någon verksamhet.

Måste se över systemet

Ägarinnan uppgav då för IVO att man inte hade några HVB-placeringar vid tillfället. Trots att Nordanstigs kommun hade en ungdom placerad där. Och man fortsatta skicka ytterligare två under november och december.

– Vi måste ju se över om vi kan ha ett system i Sverige som gör att kommunerna rapporterar in var man har sina placeringar så IVO enkelt kan se det. Inte på individnivå förstås men på vilka HVB-hem vi har placeringar, säger Kenneth Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HVB-hem i Kramfors

Mer i ämnet